Chimpansee Mojo bevrijd uit garagebox

Chimpansee Mojo bevrijd uit garagebox

Resultaat
22 maart 2011

In een dorpje nabij Durbuy leefde chimpansee Mojo meer dan 30 jaar in een klein en donker hok bij een hoogbejaarde vrouw die niet meer in staat is om voor zichzelf te zorgen. Een totaal onhoudbare situatie voor een chimpansee. Na drie jaar van getouwtrek en onderhandelen zijn GAIA, het Nederlandse opvangcentrum Stichting AAP en de Dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid er in geslaagd om de aap te bevrijden. Gisterenavond gingen de inspecteurs van de Dienst Dierenwelzijn over tot inbeslagname en werd Mojo overgebracht naar Stichting AAP. Mojo krijgt nu een nieuwe toekomst en een uitstekende verzorging in Almere (Nederland), waar Stichting AAP gevestigd is.

Drie jaar heeft het geduurd voor de verwaarloosde Mojo uiteindelijk kon bevrijd worden uit zijn sterk vervuild hok. De hoogbejaarde vrouw bij wie de aap in gevangenschap leefde, weigerde elk voorstel om hem vrijwillig af te staan. Herhaaldelijke gesprekken met de vrouw haalden niets uit, ze wou niet inzien dat een garagebox onmogelijk kan voldoen aan de behoeften van een chimpansee.

Extreem zwaarlijvig

Mojo werd meer dan 30 jaar opgesloten en gevoederd via de tralies van zijn kooi. Mojo werd slecht verzorgd : hij had amper bewegingsruimte en kreeg een totaal onaangepaste voeding met zwaar tandbederf tot gevolg. Met zijn 111 kg is Mojo extreem zwaarlijvig. Een normaal volwassen chimpanseeman weegt zo'n 55 à 65 kg.

GAIA-voorzitter

Michel Vandenbosch nam gisterenavond deel aan de reddingsoperatie : «Ik ben zeer tevreden met de goede afloop. Mojo heeft genoeg ellende gekend en krijgt eindelijk een beter leven. Nu zal hij normaal apengedrag aanleren en leren omgaan met soortgenoten».

Positieflijst

Een chimpansee houden is in België eigenlijk verboden. De wettelijke positieflijst van zoogdieren bepaalt welke dieren als huisdier mogen worden gehouden. Apen zijn wilde dieren en staan vanzelfsprekend niet op de lijst van wettelijk toegelaten huisdieren. Dat Mojo pas na lange tijd bevrijd kon worden, kwam mede doordat de vrouw de aap in huis haalde nog voor het bestaan van de positieflijst.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.