Image
Aandeelhouder AB Inbev loopt voorbij GAIA-demonstranten
Brussel, 26 april 2023 - Vanmorgen wachtte een delegatie van GAIA en PETA US de bestuurders en aandeelhouders van Anheuser-Busch InBev op in Brussel, waar de zakenlui samenkwamen voor de jaarlijkse vergadering. GAIA vroeg er met aandrang dat AB InBev's dochteronderneming Budweiser stopt met het op wrede wijze doorsnijden van de staartbeenderen van het beroemde trekpaardenras Clydesdales – een praktijk die in België verboden is.
26 april 2023

De actie vanmorgen volgde op het uitbrengen van een vernietigende videoreportage waarin wordt aangetoond dat Budweiser de staartbeenderen amputeert van trekpaarden die worden gebruikt in haar promotieactiviteiten. De staarten worden afgesneden of er wordt een strakke band gebruikt die de bloedtoevoer naar de staart stopt, waardoor deze afsterft en eraf valt.

Puur cosmetisch

Deze praktijk wordt enkel en alleen gedaan opdat de paarden er op een bepaalde manier uitzien als ze aan de bierwagen gekoppeld zijn. Cosmetische staartbeenamputatie, die in 10 EU-landen en 10 Amerikaanse staten verboden is, veroorzaakt pijn bij paarden, tast hun evenwicht aan en verwijdert hun eerste verdedigingslinie tegen bijtende en ziekteverspreidende insecten.

Als onderdeel van hun campagne-inspanningen hebben GAIA en PETA US onlangs aandelen in AB InBev gekocht om druk uit te oefenen op besluitvormers van bedrijven om een einde te maken aan de wrede praktijk.

Belgische link

GAIA-directeur Ann De Greef: "Natuurlijk ondersteunen wij deze campagne tegen deze gruwelijke, onaanvaardbare praktijk. Het gaat hier over dierenmishandeling waarbij bovendien een belangrijk bedrijf met een duidelijke Belgische verankering betrokken is. Dit moet zo snel mogelijk stoppen, daarom waren we vanmorgen aanwezig in Brussel, waar de bestuursvergadering plaatsvond."

PETA US vice president Kathy Guillermo: “Het doorsnijden van het staartbeen, dat deel uitmaakt van de onderrug, is wreed en laat paarden permanent misvormd achter. We protesteren en eisen dat Budweiser een einde maakt aan haar 90-jarige historiek van dieren verminken.”

GAIA-demonstranten met paneel in het Engels