Brussel wil ponycarrousels ook op markten verbieden

Brussel wil ponycarrousels ook op markten verbieden

GAIA informeert
28 mei 2020

GAIA: "Uitstekend nieuws, hopelijk volgt Vlaanderen”

Het Brussels Gewest zal op initiatief van dierenminister Bernard Clerfayt (DéFI) het verbod op ponycarrousels aanscherpen. Het verbod was sinds 1 januari 2019 van kracht, maar de wetgeving bevatte enkele hiaten. Zo werden ponymolens verboden op kermissen maar doken ze nog af en toe op tijdens bijvoorbeeld rommelmarkten. Voor GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch is de aanscherping van de wetgeving uiteraard goed nieuws. "Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaat eindelijk deze oubollige attracties 100% verbieden. Niet alleen tijdens kermissen, maar ook op markten, vlooienmarkten, enz. Dit is uitstekend nieuws, die de overgrote meerderheid van het publiek als positief zal toejuichen."

Sinds 1 januari 2019 verbiedt het Brussels Gewest het gebruik van pony's als kermisattractie. Hoewel deze wetgeving een einde had gemaakt aan de vele carrousels met pony's en paarden, was ze alleen van toepassing op kermissen, zodat het nog steeds mogelijk was om een ponycarrousel te vinden op markten, rommelmarkten of andere soortgelijke plaatsen. **

De nieuwe ontwerpverordening breidt dit verbod uit tot ezels, muilezels en andere paardachtigen. Ook wordt het gebruik van deze dieren op markten, rommelmarkten en andere soortgelijke plaatsen, naast kermissen, verboden.

Een sterk signaal
De dieren werden vaak gedwongen om in een lawaaierige omgeving in cirkels rond te lopen. Uren aan een stuk… GAIA is altijd vastberaden geweest om hier definitief een einde aan te brengen. Vandenbosch besluit: "Ook al moet de ontwerpverordening nog door het Parlement worden goedgekeurd, het is een sterk signaal dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dierenwelzijn heel hoog plaatst. GAIA dringt er bij de Vlaamse minister van dierenwelzijn, Ben Weyts (N-VA), op aan om het initiatief van minister Clerfayt te volgen. In het Vlaams regeerakkoord is overigens een uitdoofbeleid kermispony’s opgenomen.”

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.