Bij Sodexo geen vlees van gecastreerde varkens

Bij Sodexo geen vlees van gecastreerde varkens

GAIA informeert
01 juli 2013

Sodexo zet een volgende stap op de weg naar duurzame voeding en haar acties voor een beter dierenwelzijn. Binnen enkele maanden zal Sodexo de eerste speler binnen de cateringsector zijn die niet langer vlees van gecastreerde varkens aanbiedt. Met de steun van GAIA zullen er dankzij dit krachtige engagement 6.000 biggen gespaard blijven van een pijnlijke en onnodige castratie.

Jaarlijks worden er in België 5 miljoen mannelijke biggen zonder verdoving gecastreerd om het risico op "berengeur" te vermijden. Dat is een onaangename geur die kan vrijkomen bij het bakken van het vlees. Hoewel er verschillende methodes bestaan om de castratie minder pijnlijk te maken, blijft het een bron van stress en pijn, en moet er systematisch antibiotica worden toegediend om infecties te voorkomen.

Sodexo België koopt jaarlijks 1200 ton varkensvlees aan, dat regelmatig in haar restaurants wordt geserveerd. Vanaf januari zal Sodexo uitsluitend varkensvlees van niet-gecastreerde biggen aanbieden. Deze beslissing is het resultaat van grondig overleg met GAIA en betekent voor Sodexo een belangrijke stap naar verdere duurzame ontwikkeling.

Sodexo kiest voor alternatieven die het dierenwelzijn verbeteren

Sodexo laat haar leveranciers de keuze tussen één van de twee alternatieven die doeltreffend zijn en respect hebben voor de dieren:

De varkenshouders laten de varkens onaangeroerd en detecteren aan de hand van specifieke methodes de enkele varkens die een berengeur zouden verspreiden, zodat hun vlees niet terechtkomt in het vers-vleescircuit.

Een ander alternatief bestaat uit een vaccinatie die het voorkomen van berengeur tijdens de bereiding van het vlees tegengaat. Dankzij dit eenvoudige en omkeerbare procedé moeten de dieren niet onnodig lijden en wordt het risico op infecties verminderd. Zowel de kwaliteit van het varkensvlees als de smaak ervan wordt bewaard.

Sodexo en haar engagementen voor dierenwelzijn

Met deze actie, die begin 2014 van start gaat, breit Sodexo een vervolg aan haar reeds bestaande initiatieven voor een beter dierenwelzijn. Zo heeft het bedrijf er zich al in 2008 toe verbonden om uitsluitend eieren van scharrelkippen te gebruiken. Dat project is bekroond met de Good Egg Award.

Stap voor stap naar een betere toekomst

In 2009 heeft de Sodexo Groep haar plan voor duurzame ontwikkeling gelanceerd, het Better Tomorrow Plan. Van toepassing in de 80 landen en de 34300 sites waar de Groep actief is en uitgedragen door haar 420.000 medewerkers, omvat het Better Tomorrow Plan 18 concrete engagementen, opgesteld met specifieke indicatoren en doelstellingen. Verantwoorde landbouw is er een belangrijk onderdeel van en eind dit jaar zullen engagementen ten opzichte van andere dieren volgen.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.