Beeld 'kip in mayonaisepot' strijdkreet tegen kooikippen

Beeld 'kip in mayonaisepot' strijdkreet tegen kooikippen

GAIA informeert
13 april 2012

Een beeld van een kip in een pot mayonaise gepropt. Walgelijke dierenmishandeling? Een hoax? Het opschrift onder het beeld brengt meer klaarheid: "Bent u zeker dat u geen batterijeieren eet?" Met deze actie wil dierenrechtenorganisatie GAIA consumenten bewust maken dat voedingswaren zoals mayonaises, pasta's en koekjes dieronvriendelijke kooieieren kunnen bevatten. GAIA roept de mensen op om mayonaise, pasta, koekjes en andere producten te kopen, waarin enkel kipvriendelijkere scharreleieren verwerkt zijn. GAIA publiceerde dit beeld vandaag niet enkel in het dagblad Metro, maar beplakte eveneens de voorgevel van de hoofdzetel van mayonaisefabrikant Devos Lemmens.

Vrijdag kipdag
Beeld en boodschap staan vandaag in de vorm van een advertentie in het dagblad Metro. Actievoerders van GAIA beplakten deze morgen ook de voorgevel van de hoofdzetel van mayonaisefabrikant Devos Lemmens vol affiches met het beeld van de kip in de pot mayonaise.

Het beeld met de kip...
... is onderdeel van GAIA's campagne 'boycot-cot 2012' en volgt de online game Chicken Squeeze op (klik hier) die vorige week werd gelanceerd. De campagne wil merken zoals Devos Lemmens en supermarkten aanzetten enkel nog scharreleieren te verwerken in hun huismerken.

Blitzactie bij Devos Lemmens Vanmorgen trok de Boycot-cot-plakploeg van GAIA voor een blitzactie naar de hoofdzetel van mayonaisefabrikant Devos Lemmens in Puurs. In een sneltempo plakten ze de voorgevel van het bedrijf vol affiches met het beeld van de kip in de pot mayonaise onder de slogans: "Devos Lemmens doet kippen lijden – Draai niet langer rond de pot - Gebruik scharreleieren in uw mayonaise!"

Kooiei uit de pot, kip uit de kooi
"Ook mayonaise van Devos Lemmens bevat nog steeds eieren van kippen in batterijkooien. Een leghen heeft er nauwelijks een A4-tje ruimte," legt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch uit. "Terwijl in mayonaise van Calvé alleen nog eieren van kippen met vrije uitloop verwerkt zijn. Als Calvé dat kan, is er geen enkele goede reden waarom Devos Lemmens niet alle kooieieren kan bannen uit zijn producten." Zolang het bedrijf kooieieren gebruikt, blijven tienduizenden leghennen lijden, beklemtoont GAIA. Michel Vandenbosch: "Devos Lemmens liet ons eerder al weten gedeeltelijk scharreleieren te gebruiken, maar dat is lang niet voldoende. Wij willen niet dat Devos Lemmens nog langer rond de pot draait. De sauzenfabrikant dient ons klaar en duidelijk een datum mee te delen wanneer ze 100 % stoppen met het verwerken van kiponvriendelijke kooieieren in hun producten".

Stuur uw boodschap aan Devos Lemmens via www.boycot-cot.be Deze actie van GAIA knoopt naadloos aan met Chicken Squeeze, een online game dat de dierenrechtenorganisatie vorige week lanceerde. De actie dient als opstap naar een boodschappenactie, gericht aan Devos Lemmens en de supermarktketens, om er bij hen op aan te dringen alleen nog scharreleieren te verwerken in hun producten. De game bestaat erin zoveel mogelijk leghennen in belachelijk kleine ruimtes te proppen, naar analogie met de levensomstandigheden van kooikippen uit de echte wereld. Op het einde van het spel worden spelers uitgenodigd om met een simpele klik deel te nemen aan de boodschappenactie tegen het gebruik van kooieieren.

Aan Chicken Squeeze namen al meer dan 12.000 mensen deel. Een groot aantal spelers klikte door naar www.boycot-cot.be om via deze weg rechtstreeks hun ongenoegen te uiten aan Devos Lemmens en de supermarkten. Inmiddels roept de Landsbond der Beenhouwers na overleg met de dierenrechtenorganisatie zijn leden op om enkel nog scharreleieren te verkopen en te verwerken in hun producten.

Ondanks deze stap in de goede richting is er nog heel wat werk aan de winkel.

Meer nieuwsberichten over:

Protesteer in één muisklik

Help ons Carrefour ervan te overtuigen zijn huidige toelevering van eieren én producten met verwerkte eieren te herzien!

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.