Argentijns paardenvlees: vervolg proces Renmans versus GAIA

Argentijns paardenvlees: vervolg proces Renmans versus GAIA

GAIA informeert
29 januari 2018

Volgend op het proces dat Renmans op 14 november 2016 tegen GAIA voerde voor de Brusselse rechter in kortgeding, vonden vandaag voor het Brusselse Hof van Beroep de pleidooien plaats. Een arrest over deze zaak wordt verwacht op 5 maart.

In november van vorig jaar daagde Renmans GAIA voor de rechtbank. De aanleiding was een video over het leed van Argentijnse slachtpaarden. Renmans verkoopt Argentijns paardenvlees. In een vox pop, die GAIA publiceerde op zijn website, vroeg de dierenrechtenorganisatie aan klanten van Renmans wat zij hiervan vonden. Beducht voor reputatieschade, stapte Renmans vervolgens naar de rechter in kortgeding en eiste een dwangsom van 25.000 euro per dag. GAIA werd verplicht om zowel de video als het persbericht over dit onderwerp van zijn website te verwijderen.

In tegenstelling tot Renmans, hebben verschillende grootwarenhuisketens (Lidl, Makro, Colruyt, Delhaize en Aldi), ingezien dat zij door Argentijns paardenvlees te verkopen, het systeem van leed en mishandeling in stand houden waarvan slachtpaarden, die honderden km ver vervoerd worden naar het slachthuis, slachtoffer zijn. Zij beslisten te stoppen met Latijns-Amerikaans paardenvlees te verkopen. Lidl verkoopt helemaal geen paardenvlees meer.

Het arrest van het Hof van Beroep wordt verwacht op 5 maart. De slagerijketen probeert ons monddood te maken, maar wij zullen ons blijven beroepen op ons recht van vrije meningsuiting om de lijdensweg van Argentijnse paarden, die bestemd zijn voor de slacht, aan te klagen.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.