Almaar meer asielkatten geadopteerd dankzij Catroulette

Almaar meer asielkatten geadopteerd dankzij Catroulette

GAIA informeert
12 oktober 2012

Na de wereldwijde media-aandacht voor Catroulette de voorbije maand noteren de asielen stilaan goede resultaten: in slechts enkele weken tijd vonden bijna de helft van de asielkatten een nieuwe thuis. Daarom werd besloten Catroulette verder te zetten. Surfend op de golf van het succes, wil men de kans op adoptie maximaliseren voor de 81 nieuwe katten die sinds vandaag schitteren op het internet. En hoewel asielen vooral hopen dat er in de toekomst steeds minder katten op Catroulette hoeven geplaatst te worden (door preventieve maatregelen zoals consequent steriliseren), hopen zij ook deze keer dat voor elk van de 81 katjes snel een goed baasje wordt gevonden.

Toen 'Catroulette' begin september werd gelanceerd stonden de Belgische asielkatten van Catroulette in geen tijd wereldwijd in de spotlights. Door de berichtgeving van het internationale Mashable, Ads of The World, The Huffington Post, Der Spiegel, het Franse TF1, en honderden andere media bezochten inmiddels niet minder dan 154.000 katliefhebbers de internethit www.catroulette.be. Kattenliefhebbers uit Rusland en Frankrijk hebben bovendien laten weten ook in hun land een geregionaliseerde Catroulette te willen opzetten. Maar het belangrijkste is dat zowat de helft van de Belgische Catroulette-katten vandaag genieten van hun nieuwe thuis.

De kracht van het internet

Catroulette toont nogmaals aan dat juist gebruik van internet heel wat kan beteken voor mens en dier. Het bracht niet alleen de problematiek van katten in asielen onder de aandacht, maar faciliteerde de adoptie van katten zonder daarbij het welzijn van de dieren uit het oog te verliezen. In tegenstelling tot tweedehandswebsites waar katten soms anoniem worden verhandeld zorgt Catroulette via Youtube-filmpjes van de katten slechts voor een eerste contact tussen kat en baasje. Is er een kat waarmee men een eerste 'click' lijkt te hebben, dan kan men meteen een afspraak maken met het verantwoordelijke asiel. Zo kunnen potentiële baasjes, alvorens over te gaan tot adoptie, hun favoriete kat eerst nog even ontmoeten om te kijken of er ook in real life een match is tussen kat en baasje.

"Het was poes Tachi die mij heeft uitgekozen als baasje"

Corinne uit Dilbeek vond via Catroulette haar nieuwe kat Tachi. Zoals elke dag las Corinne op 5 september het nieuws van de dag, toen haar oog viel op een online artikel over Catroulette. En hoewel ze al 3 jaar een gelukkig baasje is van de kat Goliath, surfte Corinne tòch even door naar Catroulette.be. Na een paar clicks viel ze voor de charmes van kat Fientje. Corinne maakte meteen een afspraak met Het Blauwe Kruis, het dierenasiel waar Fientje verbleef. Dezelfde dag nog ontmoetten de twee elkaar in Wommelgem. Maar, het contact verliep helemaal anders dan gepland.

Corinne vertelt: "Ik geloof in intuïtief contact. Zowel tussen mensen onderling, als tussen mens en dier. Het was best vreemd toen ik Fientje ontmoette. Je merkte dat die 'klik' er niet was. Iets later kwam ik in contact met een andere poes die spontaan op mijn schouder kwam zitten en me zomaar lekjes gaf op mijn wang. Het leken wel zoentjes. Met haar had ik wél een goed gevoel. Die poes heette Tachi en het is uiteindelijk haar die ik heb geadopteerd. Hoewel ... in zekere zin heeft zij mij geadopteerd. Het was Tachi die mij heeft uitgekozen als baasje.' Op de vraag hoe het nu gaat met Tachi antwoordt Corinne: 'We zijn nu een maand verder, en Tachi voelt zich al helemaal thuis. Zowel bij haar nieuwe vriend Goliath als bij mij. Ik zou haar niet meer kunnen missen."

Te veel katten, te weinig baasjes

Catroulette is een initiatief van 4 asielen en wordt ondersteund door GAIA. Het brengt potentiële baasjes op ludieke wijze in contact met asielkatten. De asielen maakten van de lancering gebruik om de problematiek van overpopulatie en het belang van preventieve actie in de picture te brengen. Poezen zetten op 16 maanden tot 36 kittens op de wereld. Dat zijn er veel meer dan er baasjes zijn die voor hen willen zorgen. Gevolg: heel wat kittens verwilderen, sterven van de honger, of belanden in een dierenasielen. Enkel preventieve acties zoals sterilisatie en castratie kunnen ervoor zorgen dat het aantal ongewenste kittens afneemt waardoor Catroulette in de toekomst niet meer hoeft te bestaan.

Catroulette werd ontwikkeld in naam van vier asielen:

  • Kitten in Nood, Brakel

  • Blauwe Kruis, Wommelgem

  • Blauwe Kruis, Brugge

  • Dierenasiel Sint-Truiden

Catroulette krijgt de steun van dierenrechtenorganisatie GAIA.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.