Advies advocaat-generaal Hof van Justitie: ontgoocheling troef

Advies advocaat-generaal Hof van Justitie: ontgoocheling troef

GAIA informeert
10 september 2020

Vandaag is de conclusie van advocaat-generaal Hogan voorgelezen in de grote zaal van het Hof van Justitie in Luxemburg. Michel Vandenbosch en advocaat van GAIA, Anthony Godfroid, waren daarbij aanwezig. De Advocaat-Generaal adviseert in een niet-bindende opinie aan het Hof van Justitie dat het in de Europese Unie onmogelijk is om een verdovingsplicht op te leggen voor dieren die volgens een religieuze ritus in een slachthuis worden geslacht..

Michel Vandenbosch zegt: “Wij zijn ontgoocheld en staan zelfs perplex. Dit hadden we niet zien aankomen. Tegelijkertijd gaat het enkel om een niet-bindend advies. Zo moet er op gewezen worden dat in een vergelijkbare zaak, namelijk de zaak die handelde over de vraag of het EU bio-label kan worden uitgereikt aan vlees afkomstig van dieren die onverdoofd zijn geslacht, de advocaat-generaal ook negatief adviseerde waarbij het Hof van Justitie de advocaat-generaal evenwel niet gevolgd heeft.”

Meester Anthony Godfroid, advocaat GAIA vult aan: “Hoewel wij begrijpelijkerwijze teleurgesteld zijn, is er geen man over boord. Het gebeurt regelmatig dat het Hof van Justitie van de EU de opinie van de advocaat-generaal niet volgt. Het laatste woord is aan de grote kamer van het Hof van Justitie. Het arrest wordt verwacht tegen het einde van het jaar. Nota bene: verschillende rechters van lidstaten die al jaren een algemeen verbod kennen op onverdoofd slachten, maken deel uit van deze grote kamer. Iedereen binnen het Hof van Justitie zal zich bewust zijn van de enorme repercussies die verbonden zijn aan het volgen van het advies van de advocaat-generaal. Hoe zal het Hof omgaan met de lidstaten waar al jaren een algemeen verbod van toepassing is op onverdoofd slachten: Denemarken, delen van Finland, Slovenië en Zweden?”

Meer nieuwsberichten over:

Voor een verbod op onverdoofd slachten in Brussel

Stuur een mail naar de Brusselse Parlementsleden

En overtuig hen om voor het verbod te stemmen

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.