Image
ADT reddingsactie
Animal Disaster Team (ADT), het reddingsteam opgericht door GAIA werkte mee aan een grootscheepse actie waarbij 300 erg verwaarloosde dieren werden gered. Het gaat over een extreem geval van 'animal hoarding' (dwangmatig verzamelen van dieren). De eigenares van de dieren staat bekend bij het gerecht. GAIA spant nu een rechtszaak aan en wil strenge straffen en een verbod op het houden van dieren.
21 december 2023

300 verwaarloosde dieren

Op een privaat landgoed in het Waals-Brabantse Villeroux (Chastre) werd gisteren een groot aantal dieren geëvacueerd door het Animal Disaster Team (ADT), het reddingsteam opgericht door GAIA. Bij deze grootscheepse reddingsactie waren ook enkele andere dierenreddingsorganisaties  betrokken. In totaal werden 300 verwaarloosde dieren, waaronder 150 honden, 70 paarden, ezels en een zestigtal kippen en vogels gered. Alle dieren werden aangetroffen in een extreem verwaarloosde toestand. Sommigen hadden ernstige verwondingen, konden amper bewegen, een geit miste zelfs een poot  en er werden ook enkele dode dieren gevonden.

Hardleerse gravin

Het domein is eigendom van een gravin die dwangmatig dieren verzamelt, ook wel “animal hoarding” genoemd.  De eigenares is geen onbekende voor het gerecht en er waren eerder al interventies geweest: in 2011, 2013 en 2018. In twaalf jaar tijd werden reeds meer dan 500 dieren uit de handen van de barones gered.

Titanenwerk

ADT kwam na een nieuwe oproep van de gerechtelijke politie meteen ter plaatse, zette al zijn materiaal en vrijwilligers doelgericht in en hielp urenlang de dieren te evacueren, een waar titanenwerk.

Ter plaatse heerste totale chaos: verwaarloosde dieren werden aangetroffen in schrijnende omstandigheden. Alle teams werkten meer dan 12 uur onvermoeibaar om al deze dieren te redden.

De geredde dieren werden naar verschillende spoed- en opvangcentra overgebracht.

GAIA spant proces aan

GAIA gaat de gravin wegens dierenverwaarlozing voor de rechter slepen.

Onze advocaten gaan samen met die van andere dierenrechtenorganisaties een rechtzaak aanspannen . We zullen er  alles aan doen om voor deze ernstige zaak van dierenverwaarlozing de strengste straffen en een levenslang verbod op het houden van dieren te krijgen."

Michel Vandenbosch
Voorzitter van GAIA

Steun ADT

We weten nooit wanneer er een ramp zal toeslaan en de noodredding van dieren kan niet worden voorspeld. Maar als het dan zo ver is, moeten we meteen in actie kunnen schieten. Met uw steun kunnen we interventies voorbereiden en ervoor zorgen dat we steeds klaarstaan voor het redden en helpen van dieren in nood.

Uw donatie zorgt ervoor dat we alert kunnen blijven en dieren in kritieke situaties kunnen redden. 

ADT
dierenverwaarlozing
reddingsactie
hoarding