2.000 nepmuizen sensibiliseren Antwerpenaar tegen botox-dierproeven

2.000 nepmuizen sensibiliseren Antwerpenaar tegen botox-dierproeven

GAIA informeert
25 juli 2012

Een muizenplaag op de Antwerpse Groenplaats? Geen paniek. Bij nader inzien bleek het te gaan om 2000 nepmuizen en injectiespuiten, die GAIA had uitgespreid voor de actiestand van de dierenrechtenorganisatie. Vandaag start in de Sinjorenstad de zomertournee van GAIA die de komende veertien dagen in totaal 10 steden in Vlaanderen en Wallonië, Brussel inbegrepen, zal aandoen. GAIA simuleerde een muizenkerkhof om de aandacht te trekken van voorbijgangers en hen te sensibiliseren voor het wrede lot van 600.000 muizen die per jaar voor de productie van Botox zeer pijnlijke proeven ondergaan. Honderden voorbijgangers ondertekenden aan de GAIA-stand postkaarten ter attentie van Botox-producent IPSEN. Daarmee vragen de ondertekenaars IPSEN te stoppen met honderdduizenden muizen te vergiftigen en de wrede dierproeven te vervangen door een bestaand alternatief: in vitro proeven op menselijke zenuwcellen, waar geen pijn of lijden aan te pas komt.

"Eén van de grootste doodsoorzaken bij muizen zijn rimpels", staat te lezen op een spandoek die op de Groenplaats in Antwerpen werd uitgerold en waarop een 3D-muis wordt afgebeeld die in de spiegel kijkt.

Een dodelijk gif

Hoewel Botuline toxine (Botox) oorspronkelijk werd gebruikt voor medische doeleinden, wordt het product steeds meer gebruikt voor cosmetische doeleinden, meer bepaald om rimpels te bestrijden. Aangezien het product bijzonder giftig is, wordt elke hoeveelheid Botox door Ipsen nog altijd geëvalueerd aan de hand van de verouderde "LD50"-test. Die test staat voor de hoeveelheid van een stof die leidt tot de dood van de helft van het aantal gebruikte proefdieren. Een staal Botox wordt geïnjecteerd in de onderbuik van een grote hoeveelheid muizen. De dieren worden blind, raken verlamd en de helft sterft na vier à vijf dagen uiteindelijk de verstikkingsdood. De andere helft wordt vergast of hun nek wordt gebroken met een balpen.

Anders is mogelijk

Ongeveer 100 muizen worden gebruikt voor elke producthoeveelheid, wat overeenstemt met zowat 600.000 muizen per jaar. In juni 2011 heeft de Amerikaanse regering aan Botox-fabrikant Allergan de toestemming gegeven om de LD50-test te vervangen door een alternatieve in vitro test (op menselijke zenuwcellen) die door deze producent werd ontwikkeld. Dankzij deze methode worden 95% van de muizen gered die voordien door Allergan werden gebruikt om Botox te testen.

Groeten uit Antwerpen aan IPSEN

Vorige week nog voerde GAIA actie bij de hoofdzetel van Ipsen in Merelbeke. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: "Het proefdiervervangend alternatief van Allergan is inmiddels ook voor de Europese markt goedgekeurd. Wij dringen erop aan dat IPSEN overschakelt op dit alternatief."

GAIA geeft IPSEN een maand de tijd om de dierenrechtenorganisatie een einddatum voor het stoppen met dierproeven mee te delen.

Iedereen kan helpen

GAIA roept gebruikers van Botox en schoonheidssalons op om Reloxin (Ipsen), Azzalure (Ipsen/Galderm) en Bocouture (Merz-Pharma) te boycotten en de producenten aan te sporen te stoppen met dierproeven en alternatieven te gebruiken. Ook nodigt GAIA de mensen uit om massaal protestberichten te versturen naar de fabrikant door de petitie te ondertekenen op www.gaia.be.

Na Antwerpen doet GAIA's zomertournee respectievelijk Hasselt, Gent, Leuven, Charleroi, Namen, Bergen, Luik, Brussel en Blankenberge aan.

Meer nieuwsberichten over:

Teken onze petitie tegen dierproeven voor schoonmaakproducten!

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.