Renmans zal geen vlees van gecastreerde biggen meer verkopen

Renmans zal geen vlees van gecastreerde biggen meer verkopen

GAIA informeert
27 december 2012

Beenhouwerij Renmans heeft na overleg met dierenrechtenorganisatie GAIA beslist vanaf eind 2013 geen vlees meer te verkopen van gecastreerde varkens. GAIA is verheugd dat Renmans deze belangrijke wijziging doorvoert in haar aankoopbeleid.

Geen castratie meer voor 500 000 biggen

Renmans zal ten laatste tegen eind 2013 geen vers vlees meer verkopen van gecastreerde biggen. Na Colruyt, Lidl, Delhaize en Carrefour trekt Renmans, die 295 beenhouderijen uitbaat bijna allemaal nabij Aldi, de kaart van meer dierenwelzijn voor varkens. Door deze diervriendelijke beslissing worden jaarlijks ongeveer 500 000 biggen de hevige pijn van castratie bespaard. "Persoonlijk wilde ik reeds eerder af van chirurgische castratie. Maar we hebben besloten onze producenten de tijd te geven om zich aan te passen. De omschakeling gebeurt dus geleidelijk en tegen eind 2013 bieden we enkel nog vlees aan van niet gecastreerde varkens." bevestigt Rik Renmans, commercieel directeur en verantwoordelijke aankoop vers vlees.

Keuze tussen twee alternatieven

Leveranciers van varkensvlees kunnen de beren intact laten en eventuele berengeur opsporen aan de slachtlijn of de biggen vaccineren tegen berengeur. Renmans laat de keuze aan de varkenshouders. Beide methoden zijn immers volwaardige en diervriendelijke alternatieven voor chirurgische castratie en ook voor GAIA aanvaardbaar

Mooi eindejaarsgeschenk voor biggen

GAIA is erg tevreden met de beslissing van Renmans. 'Het nieuws werd bij ons onthaald als een eindejaarsgeschenk voor de biggen dat kan tellen. Nu bijna alle grote spelers in de distributie besloten hebben om te schakelen naar vlees van niet gecastreerde dieren staat niets een wettelijk verbod op chirurgische castratie nog in de weg.' zegt Ann De Greef, directeur van GAIA.

Meer nieuwsberichten over:

Voor een verbod van chirurgische biggencastratie in Vlaanderen en de EU

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.