Proefdierenschandaal aan de VUB: stand van zaken

Proefdierenschandaal aan de VUB: stand van zaken

GAIA informeert
26 februari 2017

Kort nadat GAIA eind november vorig jaar de schokkende wantoestanden in het animalarium van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in het AZ Jette onthulde, liet de Brusselse staatssecretaris voor Dierenwelzijn, Bianca Debaets, alle nieuwe onderzoeksprojecten op dieren voor drie maanden bevriezen en een onaangekondigde controle uitvoeren. De VUB moest ook een actieplan uitwerken om de aangeklaagde wantoestanden te voorkomen in de toekomst. Ook de gemeente Jette voerde een controle uit en stelde meerdere overtredingen vast.

Eind januari had GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch een gesprek met de vicerector en de directeur Mens en Organisatie van de VUB: "Ik wilde er mij van vergewissen dat de universiteit wel degelijk de nodige maatregelen wil en zal treffen tegen de wantoestanden, de onaanvaardbare laksheid en de vele mankementen, die wij onthulden."

De vertegenwoordigers van de VUB hebben ons onder meer verzekerd dat een punt is gezet achter de onhebbelijke gewoonte proefmuizen in de diepvriezer te steken, een allesbehalve pijnloze, illegale dodingsmethode. Twee experts werden aangesteld om het huidige systeem door te lichten. Ze moeten een volledig nieuw, geïnformatiseerd systeem uitwerken dat garanties biedt voor een behoorlijke verzorging van de dieren en de opvolging van hun gezondheidstoestand. In mei komt er een tweede bijeenkomst. Michel Vandenbosch: "Ik wil zeker zijn dat de reeds getroffen maatregelen en het omkaderende systeem afdoende zijn. De heersende normvervaging moet er absoluut uit. Dat vereist een grondige mentaliteitsverandering op alle niveaus."

Meer nieuwsberichten over:

Teken onze petitie tegen dierproeven voor schoonmaakproducten!

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.