Primeur in België: GAIA organiseert allereerste officiële demonstratie van geluidsarm vuurwerk voor meer dierenwelzijn

Primeur in België: GAIA organiseert allereerste officiële demonstratie van geluidsarm vuurwerk voor meer dierenwelzijn

GAIA-actie
16 november 2017

GAIA-directeur Ann De Greef en Brussels staatssecretaris van Dierenwelzijn Bianca Debaets gaven vanavond in het Jubelpark te Brussel het startschot van de allereerste officiële demonstratie van geluidsarm vuurwerk in België. Geluidsarm vuurwerk verschilt van traditioneel vuurwerk doordat de luide knallen bij de ontlading gedempt worden. Met deze demonstratie wil GAIA lokale en regionale besturen overtuigen om ook rekening te houden met het dierenwelzijn wanneer ze een vuurwerkspektakel organiseren. “Elk jaar opnieuw ontvangt GAIA talrijke getuigenissen van baasjes, wiens dieren opgeschrikt worden door de luide en onverwachte knallen van traditioneel vuurwerk, weglopen of veel erger nog, aan een hartaanval sterven”, betreurt GAIA-directeur Ann De Greef. “Geluidsarm vuurwerk biedt een even feestelijk schouwspel maar knalt veel minder hard voor de dieren waardoor ze er beter bij varen”, verduidelijkt zij.

Gedurende het 15-minuten durende vuurwerkspektakel, konden lokale en regionale bestuursafgevaardigden die ter plaatse aanwezig waren, met eigen ogen en oren vaststellen dat geluidsarm vuurwerk een zeer interessant alternatief is voor traditioneel vuurwerk. Het komt immers ook het dierenwelzijn ten goede. Brussels staatssecretaris van Dierenwelzijn Bianca Debaets reageert alvast positief: “Lokale besturen en particulieren moeten ook aan de dieren denken wanneer ze vuurwerk afsteken”, legt ze uit. “Ik zal er alvast bij mijn collega’s van de 19 Brusselse gemeenten op aandringen dat ze zo snel mogelijk omschakelen naar geluidsarm vuurwerk.”

En uiteraard is het mooi meegenomen dat geluidsarm vuurwerk ongeveer evenveel kost als traditioneel vuurwerk. Een win-win voor mens en dier.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.