Geen castratie meer voor half miljoen biggen

Geen castratie meer voor half miljoen biggen

GAIA informeert
06 november 2012

Grootwarenhuisketen Carrefour heeft al jaren een strikt beleid inzake dierenwelzijn. Overleg met dierenrechtenorganisatie GAIA heeft dit beleid nog versterkt. GAIA is dan ook verheugd dat Carrefour drie belangrijke wijzigingen doorvoert in haar aankoopbeleid. 1. Vanaf eind 2013 enkel nog vlees in de rekken van niet gecastreerde biggen. 2. Vanaf november 2012 alle dieren - ook voor halalvlees - verdoofd vooraleer ze geslacht worden. 3. De onderhandelingen opgestart heeft met de leveranciers om geen kooi-eieren meer te gebruiken in lokaal geproduceerde eigen merk producten tegen 2013.

Carrefour zal ten laatste tegen eind 2013 geen vers vlees meer verkopen van gecastreerde biggen. Na Colruyt, Lidl en Delhaize is Carrefour de vierde grote distributieketen die geen vers vlees van gecastreerde varkens meer zal verkopen. Een diervriendelijke beslissing die jaarlijks ongeveer een half miljoen biggen de hevige pijn van castratie zal besparen. "We plannen deze omschakeling tegen eind 2013. Hiermee willen we de producenten de tijd geven om zich aan te passen aan de evoluerende markt," bevestigt Pascal Léglise, directeur Kwaliteit, Gezondheid, Duurzame Ontwikkeling bij Carrefour België.

Keuze tussen twee alternatieven

Leveranciers van varkensvlees kunnen de beren intact laten en eventuele berengeur opsporen aan de slachtlijn of de biggen vaccineren tegen berengeur. Carrefour laat de keuze aan de varkenshouders. Beide methoden zijn immers volwaardige en diervriendelijke alternatieven voor chirurgische castratie en ook voor GAIA aanvaardbaar.

Goed nieuws voor legkippen

Voor een dertigtal eigen merkproducten waar eieren in verwerkt zijn en die door Carrefour België zelf ontwikkeld worden, heeft de warenhuisketen de onderhandelingen opgestart met de leveranciers om hierin enkel nog scharreleieren te gebruiken. Het gaat om een 30-tal referenties - voornamelijk sauzen - die in België geproduceerd worden. Tegen 2013 zou de omschakeling moeten gebeurd zijn. Verse kooi-eieren waren reeds sinds 2008 gebannen uit de rekken bij Carrefour.

Ook halal onder verdoving

Vanaf deze maand geldt verplichte verdoving van alle dieren voor de slacht. Inclusief voor halal vlees uit de versafdeling. Dat heeft Carrefour ingeschreven in haar lastenboeken. Voor het halal schapenvlees – grotendeels afkomstig uit Nieuw-Zeeland – was dat reeds het geval. Vanaf nu dient ook het overige halalvlees afkomstig te zijn van dieren die voorafgaandelijk aan de halssnede verdoofd zijn. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: 'Carrefour neemt hier een voorbeeldige beslissing die duizenden dieren de lijdensweg van het onverdoofd slachten zal besparen.

Meer nieuwsberichten over:

Voor een verbod van chirurgische biggencastratie in Vlaanderen en de EU

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.