GAIA reageert op beweringen van ABS naar aanleiding van radiospot tegen biggencastratie

GAIA reageert op beweringen van ABS naar aanleiding van radiospot tegen biggencastratie

GAIA informeert
03 mei 2018

"Dat de ABS-voorzitter maar eens bewijst welke inspanningen de Belgische varkenshouders leveren om geen varkens meer te castreren", reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch op de beweringen van ABS-voorzitter Hendrik Vandamme betreffende de nieuwe radiospot van GAIA tegen biggencastratie. "De waarheid ligt blijkbaar gevoelig." Volgens Vandenbosch komen de boerenorganisaties steeds met dezelfde uitlvluchten en engageren ze zich steeds weer opnieuw met loze beloftes om ermee te stoppen. "De sector maakt zich allesbehalve moe om de zeer pijnlijke mishandeling van weerloze biggetjes voorgoed tot het verleden te laten behoren. Dat is de waarheid."

Alternatieven beschikbaar

"Er zijn wel degelijke uitstekende alternatieven beschikbaar - zoals improvac en het intact laten van beren", zegt Vandenbosch. "Die alternatieven worden dan ook al door een aantal Vlaamse varkenshouders gebruikt. Zij zijn dus gestopt met de chirurgiche castratie van biggen." De waarheid is volgens de GAIA-voorzitter ook dat vlees van ingeënte varkens die niet gecastreerd werden, wel degelijk in de rekken van de grootwarenhuizen liggen in bijvoorbeeld Duitsland, dat zogezegd geen ongecastreerd varkensvlees zou aanvaarden. En de politiek volgt de sector gedwee. Het Vlaams Regeerakkoord vermeldt zwart op wit een verbod op chirurgische biggencastratie tegen 2018 waartoe de betrokkenen zich engageerden. Maar de Vlaamse regering laat zich op sleeptouw nemen door de sector. Bijgevolg is het regeerakkoord nog altijd niet uitgevoerd."

Wettelijk verbod

"Alleen een wettelijk verbod kan de nodige stimulans bieden om komaf te maken met een onnodige folterpraktijk," bepleit Michel Vandenbosch. "Dat mag een verbod met een overgangstermijn zijn. Maar zonder zo'n wettelijke verbodsmaatregel blijven varkenshouders miljoenen biggen pijnigen en komt er nooit een eind aan. Men kan toch moeilijk in alle ernst volhouden dat boeren zorg dragen voor hun dieren zolang ze biggen chirurgisch blijven castreren," besluit Michel Vandenbosch.

Meer nieuwsberichten over:

Voor een verbod van chirurgische biggencastratie in Vlaanderen en de EU

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.