GAIA over regionalisering dierenwelzijn: onbezonnen toppunt van politieke onverschilligheid

GAIA over regionalisering dierenwelzijn: onbezonnen toppunt van politieke onverschilligheid

GAIA informeert
11 oktober 2011

De dierenrechtenorganisatie GAIA is niet te spreken over de regionalisering van het dierenwelzijn, die de regeringsonderhandelaars overeengekomen zijn. "Een onbezonnen beslissing, het politieke toppunt van onverschilligheid, die de vooruitgang van de voorbije jaren voor het dierenwelzijn in dit land, dreigt teniet te doen," reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. De regeringsonderhandelaars dragen 25 jaar federale dierenwelzijnswet, die vorige week op Werelddierendag nog gevierd werd in het parlementair halfrond, schaamteloos ten grave. Hoe dierenwelzijn concreet zal geregionaliseerd worden, wordt nergens vermeld. "Daar hebben ze geen seconde over nagedacht. Ze zouden zich moeten schamen om zoveel onverschilligheid en minachting voor de vele burgers van dit land die oprecht begaan zijn met het welzijn van de dieren".

De dierenbeweging is nooit vragende partij geweest voor het regionaliseren van dierenwelzijn. Integendeel. Wie naar verluidt wel vragende partij is, is de Waalse landbouwlobby. Dat uitgerekend de bevoegde federale minister voor dierenwelzijn, Laurette Onkelinx, die de onderhandelingen voert voor de PS, de dieren op die manier in de steek laat, zegt veel, zoniet alles.

Schoolvoorbeeld van inefficiëntie

Dierenwelzijn regionaliseren is een schoolvoorbeeld van inefficiëntie en biedt geen enkele meerwaarde in het belang van de dieren, integendeel. Het maakt de zaken alleen maar nodeloos gecompliceerd.

Absurd

Regionalisering zal leiden tot verschillende normen voor dierenwelzijn in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Absurd in een land dat een zakdoek groot is. Een ander groot gevaar is dat de landbouw- en/of andere economische lobby's dierenwelzijn opnieuw volledig in hun greep krijgen. Elke vooruitgang voor het dierenwelzijn, die sinds 1999 geboekt is, is zeker mede te danken aan het feit dat dierenwelzijn al 12 jaar lang niet meer de bevoegdheid is van de minister van landbouw. De klok dreigt nu weer achteruit te worden gezet.

Wet ten grave gedragen

Een week geleden tijdens een colloquium over een kwarteeuw federale dierenwelzijnswet in het parlementair halfrond riep GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch, evenals Boerenbond-voorzitter Piet Van Themsche (!), de regeringsonderhandelaars op om er voor te zorgen dat die verjaardag niet de laatste zou worden. Diezelfde regeringsonderhandelaars dragen de federale dierenwelzijnswet nu ten grave.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.