GAIA laat ze met toeters en bellen hangen aan Manneken Pis

GAIA laat ze met toeters en bellen hangen aan Manneken Pis

GAIA-actie
09 september 2011

Aan Manneken Pis lieten GAIA-leden ze vandaag hangen tegen onverdoofde varkenscastratie. Met toeters en bellen, jongleurs en muzikanten zette de dierenrechtenorganisatie Onderbroekloze Vrijdag in de kijker. Aan een grote waslijn konden de mannen hun onderbroek ophangen. Ook de vrouwen waren solidair en hingen de onderbroek van hun man of vriend op.
Meer dan 10.000 mannen lieten via Facebook weten dat ze vandaag voor één keer geen onderbroek dragen. Uit solidariteit met de 5 miljoen biggen die jaarlijks onverdoofd en nodeloos worden gecastreerd. Met de Onderbroekloze Vrijdag wil GAIA de krachten bundelen om supermarkten en varkensboeren te overtuigen, net als Colruyt en Lidl (vanaf 1 januari 2012, zo liet de keten aan GAIA weten), over te stappen van onverdoofde castratie naar pijnloze alternatieven. Laat Ze Hangen kreeg ook heel wat internationale aandacht uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Bulgarije, Tsjechië ... Bovendien zijn de mensen zeer creatief. In de Brusselse MP3 Bar, vlak bij het Beurs(!)gebouw en het Brugs ambiancecafé Pancho Villa organiseren ze vanavond 'No Slip Party's' en ook het bedrijf Europcar liet GAIA weten de actie te steunen.

In België worden jaarlijks vijf miljoen mannelijke biggen (beren) onverdoofd gecastreerd om berengeur te vermijden. Dat is een onaangename geur die kan vrijkomen bij het verhitten van vlees van geslachtsrijpe, ongecastreerde varkens. Enkele dagen na hun geboorte wordt bij mannelijke biggetjes zonder verdoving een insnede gemaakt waarna de teelballen worden weggenomen. Een erg pijnlijke ingreep.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch licht het doel van de campagne toe: "Met de actie 'Laat ze Hangen' bundelen we de krachten om de varkenshouders te overtuigen ze bij hun biggen ook te laten hangen. Dit kan perfect door over te schakelen op pijnloze en efficiënte alternatieven (vaccinatie, intacte beren). Als mannen massaal meedoen aan onze actie, zetten we alle supermarkten aan om, zoals Colruyt en Lidl, geen vlees van gecastreerde varkens meer te verkopen."

Dit filmpje toont hoe biggen onverdoofd gecastreerd worden:

Meer nieuwsberichten over:

Voor een verbod van chirurgische biggencastratie in Vlaanderen en de EU

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.