Botoxfabrikant Ipsen stopt met dierproeven

Botoxfabrikant Ipsen stopt met dierproeven

GAIA informeert
14 november 2013

Botoxfabrikant Ipsen gaat tegen eind 2014 stoppen met dierproeven. Daartoe engageerde het bedrijf zich in een gesprek met GAIA. "Door de beslissing van Ipsen zullen honderdduizenden muizen niet langer onderworpen worden aan gruwelijke testen. Het is het resultaat van jarenlange inspanningen die GAIA heeft geleverd en we zijn dan ook zeer tevreden." reageert GAIA-directeur Ann De Greef.

GAIA eist al lang dat fabrikanten van botulinetoxine (botox)* stoppen met het giftige product op muizen te testen. Jaarlijks worden honderdduizenden dieren gebruikt voor voor het testen van botulinetoxine. Op 23 juli, bij de aftrap van de Actieweek tegen Dierproeven voor Botoxproducten, hield de dierenrechtenorganisatie nog een belactiedag. De ganse dag bestookten GAIA-vrijwilligers en -medewerkers de hoofdzetel van Ipsen in Merelbeke met telefoontjes. Ze vroegen de firma te stoppen met de gruwelijke dierproeven en te kiezen voor de bestaande alternatieve in-vitrotest. En vorig jaar dropte een dertigtal actievoerders van GAIA enkele duizenden nepmuizen en injectiespuiten voor de ingang van de firma en hielden een sit-in aan de ingang van de kantoren.

Pijnlijke proeven

Botulinetoxine (botox) is extreem krachtig en giftig. Elke hoeveelheid botox wordt geëvalueerd aan de hand van de controversiële LD50-test. Met die proef wordt bepaald hoeveel de gemiddelde dosis bedraagt om 50% van een groep proefdieren te doden. De botulinetoxine wordt geïnjecteerd in de onderbuik van muizen. Dat veroorzaakt spierverlamming, gezichtsverlies en ademnood. Uiteindelijk stikken de muizen. Jaarlijks sterven zo honderdduizenden muizen een pijnlijke dood.

Niet eens nodig

Het grootste deel van deze dierproeven kan vermeden worden: een andere fabrikant van botox, Allergan, kreeg eerder de toestemming om voor haar eigen toxine de LD50-test te vervangen door een alternatieve in vitro-test die 95% van de muizen spaart. Mede door de acties van GAIA investeerde ook Ipsen in zo'n alternatieve test. Het blijkt echter niet mogelijk om voor twee verschillende toxines dezelfde test te gebruiken zonder aanpassingen. Volgens Ipsen gaat het daarom sneller om een in vitro-test te ontwikkelen voor haar eigen toxine. Het bedrijf voorziet daarmee rond te zijn tegen eind 2014.

GAIA is tevreden met het engagement van Ipsen en zal de vooruitgang nauwlettend opvolgen zodat de einddatum die nu naar voor geschoven wordt, gehaald wordt.

Botox is een merknaam. Ondanks het feit dat in de volksmond altijd 'botox' wordt gebruikt, gaat het om botulinetoxine.

Meer nieuwsberichten over:

Teken onze petitie tegen dierproeven voor schoonmaakproducten!

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.