Biologische varkenshouders pijnigen hun biggen

Biologische varkenshouders pijnigen hun biggen

GAIA informeert
04 juni 2010

Onverdoofd biggen castreren, is een courante praktijk in de biologische varkenshouderij. Die is lang niet zo diervriendelijk als de sector graag onderstreept ter promotie van de week van de biologische landbouw en veeteelt.

De bioweek gaat op 4 juni van start. De biggetjes, die gekweekt worden voor biologisch varkensvlees, worden onverdoofd gecastreerd. En dat vindt GAIA onaanvaardbare dierenmishandeling. "Het is een echte schande dat de biologische varkenshouderij zich nog steeds aan dergelijke praktijken bezondigt", klaagt GAIA-directeur Ann De Greef aan. "De bio-varkenshouders zouden het goede voorbeeld moeten geven." GAIA wil dan ook dat de biologische varkenshouderij onmiddellijk stopt met biggen te castreren tegen berengeur. Biggen onverdoofd castreren is onnodig. Er zijn alternatieven beschikbaar.

Overleg met Bioforum heeft niets opgeleverd. "We worden al enkele jaren door Bioforum zowel in Vlaanderen als in Wallonië aan het lijntje gehouden", onderstreept Ann De Greef. "We zijn dat beu. De mensen moeten weten dat biologische varkenshouders hun biggen pijnigen door ze onverdoofd te castreren en dat ze daar niets aan doen." Die realiteit staat in schril contrast met de reclamecampagne van Bioforum in de media, waarbij het diervriendelijke karakter van o.a. de biologische varkenshouderij sterk benadrukt wordt.

Terwijl enkele weken geleden een intensieve varkenshouder ("De Wolkenhoeve") aankondigde als eerste varkensbedrijf van het land te stoppen met onverdoofde biggencastratie omwille van het dierenwelzijn, gaan de biovarkenshouders door met hun biggen te castreren. Nochtans zijn de meest diervriendelijke alternatieven voor onverdoofde biggencastratie beschikbaar: o.a. vaccinatie (zoals de Wolkenhoeve), of de mannelijke varkens slachten op lager gewicht (onder de 85 kg). Dat laatste is perfect mogelijk voor een nichemarkt als de biologische varkenshouderij in België.

Vanaf 1 januari 2011 wordt onverdoofde biggencastratie verboden voor de biologische varkenshouderij in de EU. Maar Bioforum heeft GAIA ondanks herhaaldelijk aandringen geen enkele indicatie gegeven dat de biologische varkenshouders het nodige zullen doen om de deadline te halen. Ann De Greef: "Ze minimaliseren zelfs de pijn die onverdoofd castreren veroorzaakt bij de biggetjes, hoewel het wetenschappelijk aangetoond is dat onverdoofd castreren bij de dieren hevige pijn veroorzaakt."

Meer nieuwsberichten over:

Voor een verbod van chirurgische biggencastratie in Vlaanderen en de EU

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.