Bianca Debaets wil kermispony’s verbieden

Bianca Debaets wil kermispony’s verbieden

GAIA informeert
15 april 2017

De Brusselse staatssecretaris voor Dierenwelzijn, Bianca Debaets, wil een einde maken aan kermisattracties met pony’s, de zogeheten kermispony’s in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Vanmorgen kondigde ze aan dat ze een wetsontwerp in die zin zal voorleggen aan de Brusselse Raad voor Dierenwelzijn, waarin o.a. GAIA zetelt. GAIA-directeur Ann De Greef vindt het initiatief van de staatssecretaris goed nieuws. “Kermispony’s zijn niet meer van deze tijd. Dierenwelzijnsorganisaties krijgen er al jaren klachten over en zijn al jaren vragende partij om ze niet meer toe te laten.

Het Koninklijk Besluit betreffende het welzijn van paarden en pony’s op kermissen uit 2013 stelt een reeks voorwaarden waaraan de carroussels moeten voldoen om een aantal wanpraktijken uit te sluiten en de leefomstandigheden van de pony’s, die als slaafjes van de kermis voortdurend eentonig langzaam rondjes moeten draaien, te verbeteren. Die regelgeving biedt echter onvoldoende garanties.

Ann De Greef: "In de praktijk worden de wettelijke normen nauwelijks gecontroleerd tijdens lokale kermisevenementen. Dergelijke attracties met pony’s doen ook afbreuk aan de waardigheid van de dieren. Stichtende voorbeelden van respectvol omgaan met paarden, zijn dergelijke attracties niet. Wij hebben altijd gezegd dat de huidige regelgeving slechts een stap is maar dat een verbod de beste optie blijft.”

De GAIA-directeur vult aan: “Acht Brusselse gemeenten, vier Vlaamse (Antwerpen, Gent, Bredene en Leuven) en één Waalse (Waterloo) laten geen kermispony’s meer toe. Ik nodig de Vlaamse en Waalse ministers van Dierenwelzijn alvast uit om het voorbeeld van hun Brusselse collega te volgen.”

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.