Tienduizend ratten zullen geen onnodige dierproeven voor het testen van chemische stoffen ondergaan. Het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) heeft voorstellen van bedrijven verworpen om twee chemische stoffen voor de vervaardiging van rubber en lijm te testen op duizenden ratten. De dieren zouden onnodig vergiftigd worden. Een aanvraag om twee andere industriële chemicaliën op dieren te testen heeft een van de bedrijven in kwestie zelf ingetrokken. ECHA is daarmee ingegaan op de vraag van de Europese Coalitie voor de Beëindiging van Dierproeven. De toxicologen van de Europese Coalitie, die mee bestuurd wordt door GAIA, konden aantonen dat de proeven niet nodig waren. In totaal worden hiermee ongeveer 10.000 dieren gespaard van dodelijke giftigheidstesten.
Giftigheid
De testvoorstellen die het ECHA uiteindelijk heeft geweigerd, gingen de giftigheid na voor de voortplanting bij twee generaties dieren. De dieren zouden onder dwang de giftige chemische stof oraal toegediend krijgen. Daarna zouden zwanger gemaakt worden. Hun nakomelingen zouden dan opnieuw gevoederd worden met de chemische substantie om vervolgens opnieuw te worden zwanger gemaakt. De dierproeven zouden honderdduizenden euro's gekost hebben.
Testvoorstellen analyseren
Het Europees Agentschap voor Chemische Stoffenstaat oordeelt in het kader van de Europese REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemical Substances)-Verordening of meer dan 30.000 chemische stoffen op de Europese markt veilig zijn voor mens en milieu. In vele gevallen worden daarvoor dierproeven gedaan waardoor de dieren uiteindelijk een pijnlijke dood sterven. Bedrijven moeten wel eerst een testvoorstel indienen bij ECHA. Alle aanvragen worden gepubliceerd op de website van ECHA. "Onze toxicologen analyseren zoveel mogelijk aanvragen, waarna het Agentschap uiteindelijk beslist of de dierproeven al dan niet worden toegelaten," legt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch uit.
"Onze toxicologen redden dierenlevens"
De Europese Coalitie is de enige organisatie die door het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen pro-actief betrokken wordt bij het al dan niet goedkeuren van testvoorstellen. De Coalitie heeft hiervoor een team van toegewijde toxicologen in dienst, die door GAIA mee gefinancierd wordt. Die wetenschappers gaan na of er proefdiervrije testmethodes bestaan en of die in het verleden al werden getest op dieren zodat die gegevens kunnen gebruikt worden en geen nieuwe dierproeven moeten gedaan worden.