Leef diervriendelijk

Droomt u van een wereld die de dieren met respect behandelt en hen het recht biedt op een waardig leven? Begin dan bij uzelf! Kies voor diervriendelijke kleding, ontdek de vegetarische keuken, koop niet langer producten die getest werden op dieren,… Of adopteer na rijp beraad een hond of een kat uit het asiel.

Als u kleding koopt

Denk bij het kopen van kleding en schoenen aan alternatieven voor bont en leder. Mooie, synthetische alternatieven zijn gemakkelijk verkrijgbaar en vaak goedkoper. Let op: in kleding zit vaak ook echt bont verwerkt, zoals in de kragen of de mouwen van jassen.

Als u eet

Vermijd vlees eten, uit respect voor de dieren. Bovendien is er een oorzakelijk verband tussen het eten van vlees en ziekten als kanker en hart- en vaataandoeningen. Vleesproductie vervuilt: voor 1 kg dierlijk eiwit moeten de dieren tot 20 kg plantaardig eiwit innemen. De rest wordt omgezet in mest. Dit weegt zeer zwaar op ons milieu. De wereldwijde vleesproductie draagt voor 18 % bij tot het broeikaseffect.

Kortom, de vegetarische keuken biedt een beter leven... Voor u, uw gezin, mensen in de Derde Wereld, de dieren en uiteindelijk voor de hele planeet.

Tijdens het shoppen

Ga op zoek naar alternatieven voor dierlijke producten. Niet alleen natuurvoedingswinkels maar ook in grootwarenhuizen zijn er veel diervriendelijke producten te vinden. Steun geen ondernemingen die hun producten testen op dieren. Welke bedrijven testen niet (meer) op dieren? Raadpleeg onze dierproefvrije cosmeticalijst. Vermijd ook producten met dierlijke ingrediënten.

Hou geen dieren in de klas

Verzet u tegen dierproeven en dissecties op school, op de hogeschool en in de universiteiten. Kies voor alternatieven: videofilms, computermodellen en andere niet-dierlijke modellen. Heel wat dieren overleven hun schooltijd niet. Dieren hebben eten en drinken nodig en hun kooi of terrarium moet tijdig schoongemaakt worden. Dat wordt helaas al te vaak vergeten, in het weekend of tijdens de vakantie.

Gun wilde dieren hun vrijheid

Koop nooit 'exotische' dieren. Deze dieren zijn dikwijls agressief en gevaarlijk. Meestal gaan ze snel dood. Bovendien zijn er voor elk 'wild' dier dat u opsluit verschillende gestorven: tijdens het vervoer naar ons land of bij de vangst in de vrije natuur. We denken niet alleen aan de grote zoogdieren, maar ook aan exotische vogels en reptielen.

Kies voor adoptie

Koop geen dieren op markten, in dierenwinkels of bij fokkers. U wil een huisdier? Ga eens kijken in een dierenasiel. Geef een asieldier een gelukkige thuis. Want vele niet geadopteerde dieren moeten in overvolle asielen een spuitje krijgen. Hier vindt u een lijst van alle Nederlandstalige dierenasielen in België. De asielen staan gerangschikt per regio en zijn aangeduid op de kaart.

Denk eerst goed na of u in staat bent om het dier blijvend de nodige zorgen te bieden. Hou het bij een hond of kat die u adopteert. Laat ze door uw dierenarts steriliseren. Op die manier draagt u niet bij tot de overbevolking van ongewenste dieren. Die worden gedumpt in het asiel, op straat of in de natuur. Vooral bij zwerfkatten is dat een groot probleem.

Foto © Andrea White