GAIA neemt zijn verantwoordelijkheid

Mag ik mijn hond Jefke nog knuffelen? Hoe zorg ik dat mijn twee poezen Johnny en Kim zich goed voelen bij deze nieuwe situatie waarin ik altijd thuis ben? Mag ik nog met Rasko gaan wandelen? Mag ik mijn kat Diva nog buitenlaten? Mag ik mijn kinderen nog in de tuin laten spelen als daar de katten van de buur rondlopen? Mag ik met de hond gaan wandelen van mijn bejaarde buurman om hem te helpen? Het zijn maar enkele voorbeelden van vragen waarmee de burgers zatenn. Daarom lanceerden wij bij GAIA ons eigen 0800-nummer: we wilden de vragen beantwoorden en zorgen voor een ‘feel good’ ervaring voor de dieren en hun baasjes. Het was een heel onzekere periode maar wij bij GAIA hebben geprobeerd er iets positief van te maken.

Potentieel dierenleed voorkomen

Ook wilden we met het nummer potentieel dierenleed voorkomen. De dierenasielen hadden het al moeilijk op dat moment. We moesten vermijden dat ze overspoeld zouden worden met gedumpte dieren omdat er onwaarheden – zoals de overdraagbaarheid van het virus van dier op mens – de ronde deden. Nog een voorbeeld: zwerfkatten en de sterilisatieprojecten van de lokale besturen. Zwerfkatten mochten nog gevoederd worden en ook de sterilisatieprojecten konden nog gewoon doorgaan.

Een dikke pluim ook voor de medewerkers van het 0800-nummer van de overheid. We hopen met dat initiatief hun enorme werklast een beetje verlicht te hebben.

Het 0800-nummer van GAIA was bereikbaar van 30 maart 2020 tot 8 juli.

#Coronanimals

GAIA hoopt ook wat vreugde te brengen via sociale media. Via de hashtag #Coronanimals nodigt GAIA iedereen uit om deel te nemen aan zijn nieuwe "Instagram Challenge". Of het nu in Italië, Frankrijk of België is, duizenden van ons staan al dagen te zingen en te juichen als steun voor de professionals in de gezondheidssector. Wat als dieren hetzelfde doen?

De regels van het spel zijn eenvoudig: plaats de beste video van je zingende dier op Instagram en Facebook met de hashtag #Coronanimals en de vermelding @gaiabrussel. De beste video wordt beloond.

Paard

GAIA probeert een zo correct mogelijk antwoord te formuleren op de meest gestelde vragen inzake de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) en het houden van dieren.

FAQ updated 7/05/2020
Document
PDF, 121.98kb