
Eurogroup for Animals en GAIA hebben met ontzetting vernomen dat elk nieuw lid van het Europees parlement van verschillende organisaties, waaronder "Strasbourg pour l'Europe" een geschenk ontvangen heeft met onder meer een terrine van foie gras om hen ervan te overtuigen Straatsburg als vergaderplek van het Europees Parlement te behouden.
Foie gras is een product dat voor steeds meer controverse zorgt en waarvan de productie momenteel in de meeste landen van de Europese Unie verboden is om dierenwelzijnsredenen. Vorige week verbood India nog de import van lever van eenden en ganzen die onder dwang werden gevoederd. Eurogroup for animals en GAIA menen dat een product aanbieden aan leden van het Europees Parlement waarvan de productie verboden is in 23 van de 28 lidstaten een belediging vormt voor de Europese instellingen en de waarden die de meeste Europese burgers verdedigen.
Tot op heden hebben 14 parlementsleden het geschenk geweigerd in tegenstelling tot de meeste parlementariërs die niet beseffen of geen rekening houden met het feit dat zij op deze manier een praktijk in stand houden die volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) "schadelijk is voor het dierenwelzijn".
Eurogroup for Animals en GAIA roepen alle leden van het Europees Parlement op om te eisen dat de Europese Unie een restrictieve wetgeving invoert om het dwangvoederen zo snel mogelijk af te schaffen in Europa.
"Wij wensen alle nieuwe leden van het Parlement welkom maar menen dat het geschenk van "Strasbourg pour l'Europe" vanuit moreel oogpunt misplaatst is. Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen begrijpt dat omwille van het dierenleed veroorzaakt door het dwangvoederen, de leden van het Parlement moeten eisen dat de Commissie hier wettelijk een einde aan stelt ", zegt Ann De Greef, directeur van GAIA. "Het dierenleed veroorzaakt door de productie van foie gras kan vermeden worden, des te meer nu er alternatieven zijn zoals Faux Gras de GAIA, een product op basis van truffels en champagne. Wij delen een potje Faux Gras de GAIA uit aan elk Parlementslid en leggen hen uit waarom dwangvoederen afschaffen cruciaal is voor de bescherming van dieren."