Image
banner
Ondanks het  protest van 60 Belgische dierenbeschermingsverenigingen en de Hoge Raad van de Belgische Orde der dierenartsen heeft de Kamer van Volksvertegenwoordigers vandaag het wetsontwerp goedgekeurd, dat de regels voor de wettelijke garantie van de consument bij de aankoop van levende dieren hervormt. Een gorte stap achteruit voor zowel het dierenwelzijn als de consumentenbescherming. GAIA stapt dan ook naar het Grondwettelijk Hof om deze slechte wet (“een gedrocht”) nietig te doen verklaren. 
1 februari 2024

In tegenstelling tot de beweringen van Pierre-Yves Dermagne (PS) en Alexia Bertrand (Open Vld), die het nu goedgekeurde wetsontwerp in mei 2023 hebben ingediend, zal ​ deze wetsaanpassing kopers van gezelschapsdieren minder bescherming bieden en het dierenwelzijn naar beneden halen, ten voordele van de verkopers. Waarom? 

  • De aanpassingen zullen de maximale financiële vergoeding van de verkoper in geval van ziekte drastisch verlagen;
  • De vrije keuze van dierenarts wordt niet gewaarborgd;
  • De huidige wettelijke garantieperiode van twee jaar wordt teruggeschroefd naar één jaar.

 

En toch beweert de federale regering dat dit wetsontwerp een stap vooruit betekent voor het dierenwelzijn, omdat het bewijsvermoeden (namelijk het vermoeden dat in geval iemand een zieke hond koopt, de aandoening reeds aanwezig was ​ bij de verkoper) wordt verdubbeld van zes maanden naar één jaar. Dit zou inderdaad een positieve evolutie zijn maar de halvering van de garantieperiode doet hieraan afbreuk. 

De nieuwe wet houdt dan ook geen rekening met (erfelijke) ziektes, die het gevolg zijn van slechte fokpraktijken en die zich soms pas na een jaar openbaren. Hierbij wordt ook geen rekening gehouden met de ernstige problematiek van de kweek van hypertypes door slechte fokpraktijken van fokkers, waardoor bepaalde specifieke morfologische kenmerken in extreme mate versterkt worden ten koste van de gezondheid van het dier.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch legt uit: “Sinds de indiening van het wetsontwerp werden enkele amendementen opgenomen, die de schade wat beperken. Helaas gaat het om niet meer dan en pleister op een houten been. Deze slechte wet dient op een sluwe manier de belangen van de verkopers en reduceert de rechten van de consument en de bescherming van de dieren. Ze moet daarom vernietigd of op zijn minst grondig herzien worden in het belang van de toekomstige kopers van dieren en, natuurlijk, van de dieren zelf.”

"Het consumentenrecht is al jarenlang een doorn in het oog van grootschalige kwekers en importeurs van honden eb katten. Het aantal veroordelingen van kweker-handelaars is de laatste jaren aanzienlijk. De wetswijziging, die staatssecretaris Alexia Bertrand nu laat doorvoeren, zorgt voor een ernstige achteruitgang van de bescherming van de rechten van de consument, die nu veel lagere schadevergoedingen dreigen  te ontvangen en aan wie het vrije keuzerecht van dierenarts wordt ontnomen,” verklaart GAIA’s advocaat Anthony Godfroid. “Kopers van gezelschapsdieren zijn nu slechter beschermd dan andere consumenten. Ik denk dat er sprake is van een ongeoorloofde discriminatie. Ik zal voor GAIA dan ook  het Grondwettelijk Hof verzoeken de vandaag gestemde wet te vernietigen.”