Ontdek de VIRTUAL ZOO, de zoo van de toekomst! 

Deze zomer komt GAIA naar je toe met een nieuwe en ludieke campagne, die het houden van dieren in gevangenschap aankaart. Waarom naar de zoo gaan om dieren te zien, die heel hun leven in gevangenschap doorbrengen, als je ze ook kan bewonderen in hun natuurlijke omgeving?

Daarom nodigen we je uit in GAIA’s VIRTUAL ZOO, waar je tijdens een ongeëvenaarde virtual reality-ervaring heel wat dieren kan bewonderen: een olifant die uitrust in de schaduw van de acaciabomen, giraffen die nonchalant over de savanne flaneren of een kolonie keizerspinguïns, die zonder moeite de kou trotseert.

Met een 3D-bril op het hoofd kan je deze prachtige wilde dieren van dichtbij bewonderen in hun natuurlijke habitat, en dit alles terwijl je hun leefomstandigheden respecteert. Klinkt geweldig, niet?

Waar en wanneer?

Tijdens de zomertoer van 2023 brengt GAIA de zoo van de toekomst naar je toe: van woensdag 19 juli tot en met vrijdag 11 augustus 2023 doorkruisen we het hele land.

Data van onze zomertoer:

 

  • Dinsdag 25/07: Brussel, Muntplein

  • Woensdag 26/07: Antwerpen, kruispunt Meir-Wapper

  • Donderdag 27/07: Namen, Place de l'Ange

  • Vrijdag 28/07: Leuven, Grote Markt

  • Dinsdag 1/08: Charleroi, Place Verte

  • Woensdag 2/08: Hasselt, Molenpoortplein

  • Donderdag 3/08: Brugge, Grote Markt

  • Vrijdag 4/08: Blankenberge, Zeedijk - Debruyne & Lippens

  • Dinsdag 8/08: Gent, E. Braunplein

  • Woensdag 9/08: Bergen, Marché aux Herbes

  • Donderdag 10/08: Luik, Place de la Cathédrale

  • Vrijdag 11/08: Eupen, Marktplatz

 

Meer informatie over de afzonderlijke evenementen vind je in onze kalender.

 

Virtual Zoo

Waarom deze campagne tegen het houden van dieren in gevangenschap?

 

Voor GAIA is de dierentuin van de toekomst een virtuele dierentuin. Wij verkiezen een tijger in virtual reality boven een tijger in gevangenschap. En jullie?" 

                                              Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA

 

Behoren dierentuinen binnenkort tot het verleden?

 

GAIA is ervan overtuigd dat dierentuinen radicaal moeten veranderen, en dit in het belang van de dieren. Daarom bedachten we de dierentuin van de toekomst, een nieuw concept waarin je via virtual reality olifanten, giraffen, tijgers en pinguïns van erg dichtbij kan bewonderen in hun natuurlijke habitat. Hiermee wil GAIA laten zien dat virtual reality een volwaardig alternatief is voor het opsluiten van dieren voor menselijk vermaak, wat bij de dieren vaak tot erge fysieke en mentale aandoeningen leidt.

Wist je dat …?

 

Over de hele wereld leven in meer dan 10.000 dierentuinen miljoenen wilde dieren in gevangenschap. Ze zijn vaak opgesloten in verblijven, die veel kleiner zijn dan hun natuurlijk territorium en die qua aankleding erg verschillen van de savanne of het bos, waar ze eigenlijk thuishoren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat velen van hen lijden aan ernstige mentale en fysieke aandoeningen. Stereotiep gedrag – abnormale repetitieve gedragingen – komt bij deze dieren heel vaak voor en wijst op een groot psychisch lijden. De dieren gaan onophoudelijk ijsberen, constant heen- en weer wiegen, dwangmatig gedrag vertonen, zichzelf verminken, ... De verveling is zo groot dat de dieren letterlijk gek worden.

 

De verblijven in dierentuinen zijn voornamelijk gebouwd met het oog op de bezoekers, die de dieren steeds moeten kunnen bekijken, ook als dit ten koste gaat van de rust en stilte van de dieren. Deze worden maar al te vaak blootgesteld aan lawaaierige mensenmassa’s en worden soms gedwongen, om tegen hun zin met mensen in contact te komen. Dit alles leidt tot voor de dieren tot erg veel stress en tast zo hun al slechte levenskwaliteit verder aan.

 

Om hun lucratieve activiteiten te rechtvaardigen, beweren dierentuinen dat ze bedreigde diersoorten beschermen. De meeste diersoorten in dierentuinen zijn echter niet met uitsterven bedreigd. Vanuit het oogpunt van natuurbehoud heeft het dus geen zin om ze in gevangenschap te houden. De keuze van de diersoorten, die aan het publiek worden tentoongesteld, is dan ook vaak gebaseerd op de iconische aard van de dieren en niet op beschermingscriteria.

 

Bovendien zijn de meeste dieren in dierentuinen in gevangenschap geboren, waardoor het moeilijk, zo niet onmogelijk is om ze terug te zetten in het wild. Of ze nu tot bedreigde diersoorten behoren of niet, de overgrote meerderheid van deze dieren zal nooit opnieuw in hun biotoop geïntroduceerd worden. Het argument van soortbehoud, dat door de dierentuinen steeds weer wordt aangehaald, houdt dus geen steek.

 

De pedagogische en wetenschappelijke aanpak van dierentuinen is al even bedenkelijk. Want wat kunnen we leren over het natuurlijke gedrag van een wild dier (dieet, habitat, voortplanting, enz.) door het te observeren terwijl het opgesloten zit in een te klein en onnatuurlijk verblijf? Wat kunnen we leren van een dier dat gefrustreerd, eenzaam en gespannen is en over geen enkele autonomie beschikt?

 

En daar blijft het niet bij: elk jaar doden dierentuinen enkele duizenden dieren om hun overbevolkingsprobleem op te lossen. Met andere woorden: als een dierentuin vindt dat een dier "overtollig" is, kan het worden gedood.

 

Dierentuinen zijn nog steeds lucratieve bedrijven, met menselijk vermaak als hoofddoel. Sommige zoo’s hebben de laatste jaren zeker en vast inspanningen geleverd om de dieren een waardiger leven te kunnen bieden, maar laten we onszelf niets wijsmaken: zelfs in de beste dierentuinen leven de dieren nog steeds in gevangenschap. Dit is en blijft een triest bestaan voor alle wilde dieren.

« The zoo is the only place where all prisoners are innocent. »

                                                          Phyllis Diller, Amerikaanse actrice