Boycot-cot

Het gebrek aan ruimte hindert de kippen in hun natuurlijk gedrag en veroorzaakt bij hen frustraties en abnormaal gedrag.

GAIA vraagt aan de consumenten, de supermarktketens en de voedingsmerken om te kiezen voor scharreleieren of voor eieren van vrije uitloop. Zij moedigen zo op hun beurt de kippenkwekers aan om over te schakelen op kipvriendelijkere methodes zonder kooien. Die keuzes bepalen het komende decennium de toekomst van 5 miljoen legkippen per jaar.

Resultaten

1998: dankzij GAIA komt er geen kwekerij voor 1.024.000 kippen in Chapelle-lez-Herlaimont 1998: dankzij GAIA komt er geen kwekerij voor 1.024.000 kippen in Chapelle-lez-Herlaimont
1999: de EU verbiedt conventionele batterijkooien vanaf 2012 1999: de EU verbiedt conventionele batterijkooien vanaf 2012
Sinds 2010 verkoopt geen enkele Belgische supermarkt nog verse kooieieren Sinds 2010 verkoopt geen enkele Belgische supermarkt nog verse kooieieren
2012: Come a Casa gebruikt geen kooieieren meer in zijn pasta's en pizza's 2012: Come a Casa gebruikt geen kooieieren meer in zijn pasta's en pizza's
2012: geen kooieren meer in de sauzen van Devos Lemmens en Vandemoortele 2012: geen kooieren meer in de sauzen van Devos Lemmens en Vandemoortele
2012: warenhuisketen Colruyt verkoopt geen kooieieren meer in zijn eigen merkproducten 2012: warenhuisketen Colruyt verkoopt geen kooieieren meer in zijn eigen merkproducten
2013: McDonald’s België gebruikt enkel nog scharreleieren 2013: McDonald’s België gebruikt enkel nog scharreleieren
2013: Soubry redt 11.000 legkippen van een leven in een kooi 2013: Soubry redt 11.000 legkippen van een leven in een kooi
2013: LU gebruikt enkel nog scharreleieren voor de koekjes die het in België verkoopt 2013: LU gebruikt enkel nog scharreleieren voor de koekjes die het in België verkoopt
2014: Exki et Lunch Garden serveren enkel nog producten met scharreleieren 2014: Exki et Lunch Garden serveren enkel nog producten met scharreleieren
2014: Lidl gebruikt geen kooieieren meer in zijn eigen merkproducten 2014: Lidl gebruikt geen kooieieren meer in zijn eigen merkproducten
2015: Leonidas en Pizza Hut België gebruiken niet langer kooieieren in hun producten 2015: Leonidas en Pizza Hut België gebruiken niet langer kooieieren in hun producten
2016: Albert Heijn bant kooieieren uit zijn eigen merkproducten 2016: Albert Heijn bant kooieieren uit zijn eigen merkproducten
2016: Carrefour gebruikt enkel vrije uitloopeieren in eigen mayonaises 2016: Carrefour gebruikt enkel vrije uitloopeieren in eigen mayonaises
2016: Lidl gebruikt enkel nog vrije uitloopeieren in eigen sauzen 2016: Lidl gebruikt enkel nog vrije uitloopeieren in eigen sauzen
Ook Sodexo bant vanaf eind 2016 kooieieren uit zijn cateringproducten Ook Sodexo bant vanaf eind 2016 kooieieren uit zijn cateringproducten
2017: La William gebruikt geen kooieieren meer in zijn sauzen bestemd voor de frituren 2017: La William gebruikt geen kooieieren meer in zijn sauzen bestemd voor de frituren
2017: Brussels Airlines beslist om geen kooieieren meer te gebruiken in zijn maaltijden aan boord 2017: Brussels Airlines beslist om geen kooieieren meer te gebruiken in zijn maaltijden aan boord
2018: Quick en Burger King bannen kooieieren 2018: Quick en Burger King bannen kooieieren
2018: Australian Home Made Ice Cream gebruikt enkel nog vrije uitloopeieren 2018: Australian Home Made Ice Cream gebruikt enkel nog vrije uitloopeieren
2019: Weight Watchers gebruikt geen kooieieren meer in zijn producten 2019: Weight Watchers gebruikt geen kooieieren meer in zijn producten
2020: Aldi, Delhaize en Marko/Metro gebruiken geen kooieieren meer in eigen merkproducten 2020: Aldi, Delhaize en Marko/Metro gebruiken geen kooieieren meer in eigen merkproducten

Downloads

  • pdf

    Enquête IPSOS: Belgen over producten vervaardigd met kipvriendelijkere Eieren (2011)

    Download
  • pdf

    Standpunt van de Evaluatiecommissie Legkippen over de mogelijkheid tot een verbod op kooihuisvesting in België

    Download
  • pdf

    De leghen in België: cijfers, reglementering en ethologie

    Download

Wetgeving over Dierenwelzijn

Meer informatie

placeholder

Ongeveer 60% van de legkippen in België worden in kooien gehouden. De Europese richtlijn van 1 juli 2012 verbiedt de conventionele legbatterijen, maar laat in de hele Europese Unie wel nog 'verrijkte' kooien toe. De kippen beschikken er over 750 cm2 (nauwelijks groter dan een blad papier in A4-formaat).

Leven op een A4'tje

De verbeteringen die werden aangebracht aan deze ‘verrijkte’ kooien zijn lachwekkend: de beschikbare ruimte per kip is nauwelijks groter dan een A4’tje (750 cm2 per kip). De rudimentaire voorzieningen – een (ontoereikend) nest, een draadgazen ondergrond, een (te lage zitstok) en een beetje scharrelmateriaal – voldoen nog steeds niet aan de basisnoden van de legkippen.

750 cm2 is veel te weinig, aangezien een kip gemiddeld 1.879 cm2 nodig heeft om haar vleugels te spreiden.

Frustraties en abnormaal gedrag

Het gebrek aan ruimte hindert de kippen in hun natuurlijk gedrag: een stofbad nemen, scharrelen, de veren glad strijken, een nest bouwen, ... Kippen die in kooien worden gehouden, krijgen bijgevolg te kampen met frustraties en abnormaal gedrag zoals stress, agressiviteit, pikken en zelfs kannibalisme of zelfverminking.

Na een intensieve legperiode van 13 maanden worden de kippen op een koelbloedige manier gepluimd en geslacht.

Kooieieren op uw bord

Verse eieren die worden verkocht in de Belgische supermarkten zijn dankzij de campagne van GAIA niet langer afkomstig van kippen die in kooien worden gehouden. Kooieieren worden wél nog erg vaak verwerkt in producten die eieren bevatten, zoals mayonaise, koekjes, chocolademousse, verse pasta, ... Ook heel wat restaurants serveren nog steeds kooieieren.

Kipvriendelijkere alternatieven

Als u boodschappen doet, kunt u de herkomst van eieren nagaan door de code op de verpakking te verifiëren. Die code wordt gevolg door de kenletters van het land (BE, NL, FR, …)

Code 3 BE 001
Staat voor kooieieren. Dit soort eieren worden niet langer verkocht in Belgische supermarkten. In een "verrijkte" kooi beschikt elke kip over een ruimte van amper een A4-blad groot (750 cm2), of 13 kippen per m2, met een (te lage) zitstok en een nest.

Code 2 BE 001
Staat voor scharreleieren. Maximaal 9 leghennen per m2 worden in overdekte scharrelstallen gehouden. Er ligt strooisel op de grond. De kippen kunnen hun ei in legnesten leggen en er zijn zitstokken voorzien.

Code 1 BE 001
Staat voor eieren van vrije uitloop. Zij hebben overdag de mogelijkheid om buiten te lopen op een begroeide uitloopvlakte, waar 4 m2 per kip voorzien wordt.

Code 0 BE 001
Staat voor biologische eieren. Zij leven in scharrelstallen met maximum 6 kippen per m2. Overdag lopen zij ook buiten, waar iedere kip 4 m2 ter beschikking heeft. Deze kippen krijgen biologisch voeder.

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.