Kooikippen - Open brief aan Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts

Kooikippen - Open brief aan Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts

GAIA-actie
09 mei 2022

Beste minister Ben Weyts,

Laten we het op dit A-viertje (210 mm breed en 297 mm hoog) eens over een mens- en dieronwaardig probleem hebben: kooikippen.

Terwijl in Wallonië deze wrede behandeling van dieren al verboden is, hebben in Vlaanderen ongeveer 3.000.000 kippen een leefruimte die niet groter is dan de omvang van deze brief.

Ziet u ze, die grote witte of bruine legkip op deze oppervlakte? Maar dan volgekakt, met draadgaas als vloer en metalen roosters langs de zijkanten, afgewerkt met een rooster bovenaan. Een kooi dus, een degoutant kleine kooi. De kip is er zelfs naar vernoemd, alsof het iets is om fier op te zijn.

Een kip heeft driemaal zoveel ruimte nodig om haar vleugels te kunnen spreiden. Maar ja, is dat allemaal wel nodig – zal u denken – kippen kunnen niet eens deftig vliegen. Kippen in kooien hebben ook geen gelegenheid om te scharrelen of stofbaden te nemen. Die frustraties leiden tot agressiviteit, kannibalisme of zelfverminking. En dan hebben we het nog niet over hoe die kippen behandeld worden na een intensieve legperiode van 13 deprimerende maanden.

Beste Vlaams minister van Dierenwelzijn, u heeft al veel mooie dingen verwezenlijkt voor dieren. U mag daar best fier op zijn.

U heeft de sleutel in handen om die duizenden kooien te openen en miljoenen kippen een beter leven te geven. Laat ze ademen, de vleugels strekken en eieren leggen zonder vieze bijsmaak. “Think out of the box”, dat heeft u al wel eens vaker gedaan, en maak een einde aan deze miserie.

De 3.000.000 Vlaamse kippen danken u.


Wist u dat meer dan 70% van de Vlamingen het ermee eens is dat het houden van kippen in kooien verboden moet worden? Dat leest u hier.

  • pdf

    ipsos-rapport_verbod_op_houden_van_kippen_in_kooien.pdf

    Download pdf
Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.