Verbod op de kweek en het verhandelen van fold katten

Verbod op de kweek en het verhandelen van fold katten

GAIA informeert
03 mei 2021

Verbod op de kweek en het verhandelen van fold katten

Vanaf 1 oktober 2021 is het kweken en verhandelen van fold katten verboden

Wat zijn fold katten?

Fold katten of vouwoorkatten worden gekenmerkt door de naar voor gevouwen oortjes. De bekendste rassen zijn de Scottish fold en Highland fold.

Waarom is er een verbod?

De kenmerkende oren zijn het gevolg van een afwijking in het kraakbeen, ook wel osteochondrodysplasie genoemd, veroorzaakt door een mutatie in een gen. Het kraakbeen in het oor is misvormd wat de gevouwen oortjes geeft. Het kraakbeen elders in het lichaam, zoals in de gewrichten, is echter ook misvormd. De voor- en achterpoten kunnen krom gaan staan en verdikken. De staartwervels verdikken en de gewrichten ontwikkelen zich abnormaal. Voor de dieren is dit zeer pijnlijk. De symptomen lijken op artritis waarbij de gewrichten chronisch ontstoken zijn. Bewegen is moeilijk en pijnlijk. In ernstige gevallen worden de katten kreupel. Er is geen behandeling mogelijk. De enige manier om deze aandoening te vermijden is het kweken van katten, die drager zijn van het gen, te verbieden.

Wat met de kittens die nog geboren worden?

Alle kattinnen die nu drachtig zijn, zullen werpen binnen de 63 dagen. De kittens zullen op de minimumleeftijd van 12 weken, voor 1 oktober verhandeld kunnen worden. Nieuwe dekkingen mogen niet meer plaats vinden omdat hiermee de datum van 1 oktober wordt overschreden.

Wat gebeurt er met mijn fold kat?

Als u een fold kat heeft, mag u deze houden. U mag ze niet verkopen of (gratis) weggeven. Als u niet meer voor het dier kan zorgen, kan u het enkel afstaan aan een erkend kattenasiel.

Ik kweek met fold katten, wat nu?

U mag niet meer met de dieren kweken. U moet de dieren laten castreren / steriliseren.

Wetgeving waar GAIA zich heeft voor ingezet en die er nu eindelijk is in Vlaanderen. Hopelijk volgt Wallonië snel.

Bericht van de Diest dierenwelzijn van de Vlaamse overheid *

https://assets.vlaanderen.be/image/upload/v1619789200/MB_13_april_2021_dieren_die_erfelijke_aandoeningen_vertonen_arlmry.pdf

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.