GAIA hekelt poging Centraal Israëlitisch Consistorie tot beïnvloeding Grondwettelijk Hof

GAIA hekelt poging Centraal Israëlitisch Consistorie tot beïnvloeding Grondwettelijk Hof

GAIA informeert
03 maart 2021

REACTIE GAIA OP BERICHT: “Centraal Israëlitisch Consistorie ziet uitweg voor verbod op onverdoofd slachten”

GAIA vindt de manifeste poging van het Centraal Israëlitisch Consistorie om het Grondwettelijk Hof te beïnvloeden door een quotum voor te stellen voor het aantal onverdoofd geslachte dieren, hoogst bedenkelijk. “Het arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie is duidelijk”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Men moet weten wanneer men de rechterlijke macht – de hoogste rechterlijke macht van de Europese Unie bovendien – moet respecteren. En nu is het moment.”

Het is een lange juridische strijd geweest maar op 17 december velde het Hof van Justitie van de Europese Unie zijn arrest: de Europese slachtverordening (1099/2009) laat lidstaten toe om een algemeen verbod op onverdoofd slachten in te voeren en het Vlaams verbod op onverdoofd slachten is niet in strijd met het Europees recht en evenmin met de vrijheid van religie.

Dat men nu via verschillende kanalen – het Centraal Israëlitisch Consistorie – en eerder al – via Professor Joseph Weiler uit New York – probeert het Hof te beïnvloeden is voor GAIA tekenend voor de onbuigzaamheid van bepaalde personen en extreme strekkingen binnen bepaalde geloofsgemeenschappen. “We zijn intussen 4 jaar verder, sinds het verbod gestemd werd. We hebben de hele juridische weg afgelegd – van Grondwettelijk Hof tot Hof van Justitie van de Europese Unie – en nog steeds weigeren ze het arrest te aanvaarden. Voor ons is dit onbegrijpelijk.”

GAIA vertrouwt op het Grondwettelijk Hof en hoopt dat het arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie gevolgd wordt.

Meester Godfroid, die optreedt voor GAIA, laat weten: “Het Hof van Justitie van de Europese Unie is in 1952 opgericht om erop toe te zien dat regels van Europees recht in alle Lidstaten uniform worden toegepast. De arresten van het Hof van Justitie moeten dan ook opgevolgd worden door nationale rechters. Ik blijf er dan ook gerust in al zou ik wel graag hebben dat men deze beïnvloeding via allerlei kanalen stopt.”

Meer nieuwsberichten over:

Voor een verbod op onverdoofd slachten in Brussel

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.