Een aantal veelgestelde vragen over legaten

Een aantal veelgestelde vragen over legaten

Ontdek hier een selectie van de meest gestelde vragen over testamenten. Hebt u na het lezen van deze FAQ nog vragen? Aarzel dan niet om met ons contact op te nemen via testament [at] gaia [dot] be of 02 245 29 50.

Wat is het principe van een legaat aan een goed doel?
U laat uw vermogen, geheel of gedeeltelijk, na aan een goed doel zodat zij ook na uw overlijden hun strijd kunnen verderzetten. U beslist uiteraard zelf welke activa u wenst na te laten en neemt contact op met de afdeling nalatenschap en testamenten van het goede doel of met uw notaris om het goede doel in uw testament op te nemen. Organisaties voor het goede doel genieten van lagere successierechten op de legaten die zij ontvangen.

Hoe stel ik mijn testament op?

Er zijn in het algemeen twee vormen van testamenten: het authentieke of notariële testament, dat door uw notaris in aanwezigheid van getuigen wordt opgesteld, en het holografische testament, dat met de hand wordt geschreven en door u ondertekend wordt. Voor een holografisch testament is de tussenkomst van een notaris niet nodig, maar wij raden u aan de inhoud van uw holografisch testament te laten controleren door een jurist die erop toeziet dat de gebruikte bewoordingen duidelijk en correct zijn.

Welke informatie over GAIA moet ik in mijn testament vermelden?

Als u een testament ten gunste van GAIA opstelt, moet u de volgende gegevens vermelden:
Onze naam: Global Action In The Interest Of Animals Onze rechtsvorm: vereniging zonder winstoogmerk Ons btw-nummer: 0448.077.642 Onze hoofdzetel: Ravensteingalerij 27 - 1000 Brussel

Wat is het bedrag van de successierechten voor GAIA?

GAIA betaalt minder successierechten dan andere legatarissen.
In het Waalse Gewest geniet GAIA een percentage van 7%. In Vlaanderen wordt het tarief vanaf 1 juli 2021 verlaagd tot 0% (momenteel 8,5%). Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest past verschillende tarieven toe, afhankelijk van het soort vereniging. Aangezien GAIA geen subsidies krijgt, bedragen de successierechten 25%.

Moet ik mijn holografisch testament laten registreren?

Dit is geen wettelijke verplichting, maar het wordt sterk aanbevolen om uw testament door een notaris in het Centraal Testamentenregister te laten registreren. Dit waarborgt het informatieve verband tussen het overlijden van de erflater en het bestaan van een testament. Het Centraal Testamentenregister wordt niet ingelicht over de inhoud van het testament, maar alleen over het bestaan ervan en over wie het heeft geregistreerd. De registratierechten variëren van 65 euro tot 100 euro (afhankelijk van de notaris).

Als ik besluit GAIA in mijn testament op te nemen, kan ik dan mijn eigen notaris kiezen om het op te stellen en later uit te voeren, of moet ik contact met de notaris van de vereniging opnemen?

U bent altijd vrij om uw eigen notaris te kiezen. Als u geen notaris in uw omgeving kent, kan GAIA u informatie geven over een notaris. GAIA zal altijd uw wensen respecteren en uw testament uitvoeren met de notaris u aangewezen hebt.

Wat gebeurt er als ik geen testament opmaak?

De wet bepaalt wie de erfgenamen zijn en in welke graad: de langstlevende echtgenoot, de kinderen, de kleinkinderen, de broers en zusters, de ooms, tantes of neven. Als er geen wettelijke erfgenamen zijn en u geen testament hebt gemaakt, gaat uw bezit naar de overheid.

GAIA's adoptiedienst
Wanneer iemand GAIA opneemt in zijn/haar testament biedt GAIA aan om zorg te dragen voor hun huisdier(en) na hun dood. Wij beschikken over een netwerk van zorgzame gezinnen die de aan ons toevertrouwde dieren opvangen en hen een warme thuis bieden. Als u gebruik wil maken van onze adoptiedienst, vragen wij om in uw testament te schrijven “Ik wil graag dat GAIA na mijn dood voor mijn dieren zorgt”.

Kan GAIA een testament weigeren?
In tegenstelling tot andere verenigingen, legt GAIA geen minimumbedrag op voor legaten. Onze organisatie ontvangt geen subsidies en werkt dus uitsluitend op basis van giften en legaten. Om een legaat te kunnen aanvaarden, moet het legaat uiteraard positief blijven na aftrek van de successierechten en de kosten van de uitvoering van het testament. Wij raden u daarom aan contact op te nemen met uw notaris of onze advocaat, die de kosten zal berekenen voor het bedrag of de bedragen die u aan uw begunstigde(n) wilt nalaten.

Wilt u meer informatie over hoe u GAIA kunt opnemen in uw testament?
Wij bespreken graag uw dossier met u. Wij werken ook samen met advocaten die u kunnen helpen en al uw vragen kunnen beantwoorden. U kunt onze brochure over legaten aanvragen via testament [at] gaia [dot] be of via 02/245 29 50.