Vlaamse commissie Dierenwelzijn keurt verbod paardencarrousels goed

Vlaamse commissie Dierenwelzijn keurt verbod paardencarrousels goed

GAIA informeert
13 januari 2021

Vandaag werd in de commissie Dierenwelzijn van het Vlaams parlement het verbod op paardencarrousels unaniem goedgekeurd. Het ontwerpdecreet, dat een einde voorziet van kermispony’s op 31 december 2022, moet nu nog door het parlement worden goedgekeurd. GAIA reageert alvast positief. “Binnen iets minder dan 2 jaar is het eindelijk gedaan met de monotone rondjes die pony's met kinderen op hun rug voortdurend moeten draaien op kermissen en dergelijke,” kijkt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch vooruit.

“Het draagvlak voor paardencarrousels neemt sowieso zienderogen af”, gaat Vandenbosch verder. “En educatief zijn dergelijke attracties waardeloos. Over respect voor de welzijnsbehoeften van paarden, degelijke kennis over paardengedrag en een respectvolle omgang met de dieren, brengen ze volstrekt niets bij. Goed dus dat ze verdwijnen.”

Dat er een overgangsperiode tot en met 31 december 2022 én een compensatieregeling wordt voorzien voor de uitbaters die zullen moeten stoppen, vindt Michel Vandenbosch “een elegante manier om een praktijk na te doen uitdoven die niet meer van deze tijd is, hoewel de dierenrechtenorganisatie ze liever onmiddellijk afgschaft ziet.” GAIA verzoekt de Vlaamse volksvertegenwoordigers het decreet te stemmen zodat heel België paardencarrouselvrij wordt. Het Waalse Gewest (vanaf 2023) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kennen al een verbod. 

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.