Verplichte kattenchip is geen oplossing voor het zwerfkattenprobleem

Verplichte kattenchip is geen oplossing voor het zwerfkattenprobleem

GAIA informeert
05 oktober 2015

Geen prioriteit en geen oplossing voor het zwerfkattenprobleem! Dat vindt GAIA van de maatregel om nieuw geboren kittens vanaf volgend jaar verplicht te chippen, een voornemen dat Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts naar aanleiding van Werelddierendag aankondigde.

Kraan dichtdraaien

Maar GAIA vindt dat geen prioriteit en nog minder een oplossing! "Om het massale dumpen van ongewenste kittens in de asielen en de overpopulatie zwerfkatten tegen te gaan moet men ervoor zorgen dat er geen ongewenste kittens meer geboren worden en is verplichte sterilisatie en castratie van vruchtbare huiskatten absoluut noodzakelijk", licht GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch toe. "De kraan moet aan de bron dichtgedraaid worden. Verplichte identificatie en registratie via chippen lijkt mij veeleer zinvol voor geadopteerde asielkatten op voorwaarde dat er een degelijk functionerende databank wordt opgericht. Maar voor het prangende probleem van de overpopulatie gedumpte katten omdat mensen hun volwassen katten niet onvruchtbaar laten maken, is dat geen oplossing", klinkt het bij GAIA. Mensen gaan de meerkost van de registratie inroepen als reden om geen bijkomende uitgaven te doen voor de nochtans noodzakelijke sterilisatie of castratie van hun kater of kattin.

GAIA vraagt minister Weyts dan ook dringend werk te maken van een maatregel, die echt zoden aan de dijk zet: verplichte sterilisatie van huiskatten, waar trouwens 87 % van de Vlamingen achter staat zoals blijkt uit een recente enquete van IPSOS in opdracht van GAIA.

Brussel wil kattensterilisatie verplichten

Gisteren tijdens een viering van Werelddierendag in Elsene kondigde de woordvoerder van Bianca Debaets, de Brusselse staatssecretaris voor Dierenwelzijn, aan dat de staatssecretaris kattensterilisatie in Brussel wil verplichten. "Mooi", reageert Michel Vandenbosch opgetogen. "Vlaanderen mag dan ook niet achterblijven."

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.