Vernietingsberoep tegen Waals verbod onverdoofd slachten: GAIA komt tussen voor het Grondwettelijk Hof

Vernietingsberoep tegen Waals verbod onverdoofd slachten: GAIA komt tussen voor het Grondwettelijk Hof

GAIA-actie
28 november 2017

GAIA heeft kennis genomen van de beslissing van het Coördinatiecomité van Joodse organisaties van België om een vernietigingsberoep in te stellen tegen het Waalse Decreet van 18 mei 2017 dat een einde maakt aan onverdoofde religieuze slachtingen vanaf 1 september 2019.

GAIA zal als derde-belanghebbende tussenkomen voor het Grondwettelijk Hof en zal worden bijgestaan door hetzelfde advocatenteam dat met succes het Waals verbod op pelsdierkwekerijen, dat standhield voor het Grondwettelijk Hof, heeft verdedigd .

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: “Het Waalse decreet, dat zonder tegenstem en op slechts drie onthoudingen na unaniem goedgekeurd werd door het Waalse parlement, heeft een goed evenwicht gevonden tussen het respect voor de vrijheid van godsdienst en het respect voor het dierenwelzijn. Het decreet verbiedt allerminst “ritueel” slachten. De wet legt voorafgaandelijke verdoving op en verbiedt enkel het wetenschappelijk aangetoonde en technisch vermijdbaar dierenleed dat veroorzaakt wordt door slachtingen zonder voorafgaande verdoving.”

De advocaat van GAIA, meester Anthony Godfroid, voegt toe: “Het decreet bepaalt duidelijk dat de verdovingsmethodes die gebruikt worden in het kader van de rituele slacht de dood van het dier niet tot gevolg mogen hebben. Er stelt zich bijgevolg geen probleem met de joodse spijswetten aangezien het dier niet sterft door de verdoving, maar wel door het uitbloeden van het dier na de halssnede. De verdoving zorgt er enkel voor dat het dier niet onnodig moet lijden. Ik kan mij niet inbeelden dat de joodse gemeenschap pleitbezorger is van dierenleed aangezien ook in het Oude Testament verschillende bepalingen staan die respect voor dieren als uitgangspunt hebben.”

Meer nieuwsberichten over:

Stuur een mail naar de Brusselse Parlementsleden

En overtuig hen om voor het verbod te stemmen

Voor een verbod op onverdoofd slachten in Brussel

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.