Rituele slachtingen en dierenwelzijn: nood aan een totaaloplossing

Rituele slachtingen en dierenwelzijn: nood aan een totaaloplossing

GAIA informeert
07 juli 2015

GAIA publiceert vandaag in een aantal Vlaamse kranten een open brief over de problematiek van het onverdoofd slachten. De brief is gericht aan de leden van de Vlaamse en Brusselse regering, aan de leden van het Vlaams en Brusselse parlement en aan de verschillende partijvoorzitters.

GAIA doet in deze brief aan de politici een voorstel om uit de impasse te raken. We willen een oplossing waarbij omkeerbare verdoving verplicht gemaakt wordt voor het ritueel slachten en dit niet enkel voor het offerfeest op de tijdelijke slachtinrichtingen maar ook voor alle slachthuizen, waar schapen en runderen het hele jaar door ritueel geslacht worden.

Het voorstel dat we doen is de enige manier om op een zo kort mogelijke termijn tot een totaaloplossing te komen. Indien de politiek met ons voorstel akkoord gaat, lijkt het ons fair om voor de wettelijke verplichting om de dieren te verdoven op tijdelijke slachtvloeren een jaar uitstel te verlenen in ruil voor een wettelijk vastgelegde overgangsregeling naar het wettelijk verplichte ritueel slachten mét verdoving, zowel tijdens het offerfeest als het hele jaar door in alle erkende slachthuizen.

Door het gebruik van omkeerbare elektronarcose kan het ritueel slachten gebeuren volgens de halalvoorwaarden en lijden de dieren geen vermijdbare pijn.

GAIA vraagt een duurzame totaaloplossing, die jaarlijks honderdduizenden dieren intens lijden en pijn zal besparen. We geven de moslimgemeenschap een jaar uitstel om de verplichte verdoving op tijdelijke slachtvloeren op voorwaarde dat de politiek nog voor het offerfeest van dit jaar een akkoord bereikt over een redelijke en precieze einddatum vanaf wanneer verdoving wettelijk verplicht wordt overal waar op wettelijke wijze ritueel mag geslacht worden. Van die overgangsperiode dient dan te worden gebruik gemaakt om de moslimgemeenschap vertrouwd te laten raken met omkeerbare verdoving.

Meer nieuwsberichten over:

Stuur een mail naar de Brusselse Parlementsleden

En overtuig hen om voor het verbod te stemmen

Voor een verbod op onverdoofd slachten in Brussel

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.