Opgelicht door een broodfokker? Lees hier wat u moet doen!

Opgelicht door een broodfokker? Lees hier wat u moet doen!

GAIA informeert
26 oktober 2015

Als iemand wordt opgelicht door een autoverkoper schiet hij direct in actie. Maar in het geval van een malafide hondenhandelaar gebeurt er vaak niets. Zeer bizar. Toch zijn er wel degelijk dingen die u kunt ondernemen. Een overzicht:

Adopteer een asieldier, eerder dan ergens een puppy te kopen. Kent u iemand die toch ergens een te jonge en/of zieke puppy heeft gekocht? GAIA roept op om klacht in te dienen tegen de verkoper. Maar dat is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een leidraad:

  1. Ga naar de politie. Leg uit tegen wie u klacht indient en waarom. Breng alle documenten mee die aantonen dat uw hond ziek is als gevolg van malafide fokpraktijken: facturen van de dierenarts bijvoorbeeld. Breng een kopie van het paspoort van uw hond mee, samen met het garantiecertificaat.
  2. Laat u niet met een kluitje in het riet sturen. Iedereen heeft er recht op dat zijn of haar klacht wordt genoteerd door de politie.
  3. Vraag expliciet dat u de status krijgt van benadeelde partij / persoon. Dan wordt uw klacht toegevoegd aan het strafdossier tegen de malafide hondenhandelaar, en wordt u opgeroepen om u burgerlijke partij te stellen als de zaak effectief voorkomt voor de correctionele rechtbank.
  4. Stel u burgerlijke partij. Nadat u per brief wordt opgeroepen voor de rechtszaak, is het absoluut noodzakelijk dat u zich naar de rechtbank begeeft om u officieel burgerlijke partij te stellen. Breng nogmaals alle relevante documenten mee, en vul ter plaatse de nodige formulieren in.
  5. Bezorg zeker ook een kopie van uw dossier aan GAIA. Via deze link vindt u onze gegevens: www.gaia.be/nl/contact

(Foto : bullcitydogs / Flickr)

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.