Na Vlaanderen verbiedt ook de Waalse regering de kattenjacht. GAIA en de Blauwe Wereldketen reageren verheugd

Na Vlaanderen verbiedt ook de Waalse regering de kattenjacht. GAIA en de Blauwe Wereldketen reageren verheugd

GAIA informeert
12 mei 2011

Na de Vlaamse regering verbiedt ook de Waalse regering de regulering van de populatie verwilderde katten met het geweer, anders gezegd de jacht op katten. Vandaag besliste de Waalse regering op voorstel van Platteland, Natuur en Bos Benoît Lutgen (Cdh) het jachtopeningsbesluit in die zin te wijzigen. Het Waalse verbod op de kattenjacht treedt in werking vanaf 1 juli 2015.

"We hadden liever gezien dat het Waalse verbod vroeger in werking zou treden," reageert Michel Vandenbosch, "maar we zijn toch blij dat drie jaar vastberadenheid en constructief overleg met minister Lutgen dit resultaat heeft opgeleverd. Wanneer het verbod in werking treedt, zullen ook in Wallonië duizenden katten geen wrede dood meer mogen sterven door de kogels van jagers." In 2008 leidde GAIA samen met de Blauwe Wereldketen en Animaux en Péril een coalitie van tientallen verenigingen, die in luttele maanden 185 275 handtekeningen verzamelde tegen de kattenjacht. De campagne leidde in Vlaanderen tot een eerste succes toen de regering besloot de kattenjacht te verbieden vanaf 1 juli 2010. Nu zal de kattenjacht ook in Wallonië verboden worden.

Dat het verbod in Wallonië pas in 2015 ingaat, verklaart minister Lutgen onder meer door te wijzen op de specifieke situatie in het Zuiden van het land. In Wallonië is de wilde kat een beschermde soort, die volgens de minister onder druk komt te staan door hybridisatie met verwilderde katten. Minister Lutgen wil van de periode tussen nu en 2015 gebruik maken om een actieplan uit te werken: een reeks maatregelen die hij wil nemen om het aantal zwerfkatten te verminderen op een diervriendelijke manier, liet hij de dierenrechtenorganisaties weten. Zo wil de minister vermijden dat verwilderde katten hun toevlucht zoeken in jacht- en natuurgebieden, waar ze jagen op vogels en andere soorten.

"Zo'n actieplan is een goed idee, waar wij volmondig achterstaan," zegt Michel Vandenbosch. "We zijn dan ook bereid om hieraan mee te werken." De minister wil ook strengere sancties tegen mensen die hun katten dumpen op straat of in de natuur.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.