Mislukte proef met pijnstiller in Rennes: verklaring van de ECEAE

Mislukte proef met pijnstiller in Rennes: verklaring van de ECEAE

GAIA informeert
21 januari 2016

De Europese Coalitie voor de Stopzetting van Dierproeven (ECEAE) is uitermate verontrust over de medicijntest die in opdracht van het Portugese farmabedrijf Bial een tragische afloop kende in het universitair ziekenhuis van Rennes.

“We zijn ook bijzonder gealarmeerd door de verslaggeving in de pers, dat het geneesmiddel volgens de Franse minister van Volksgezondheid Marisol Touraine in een eerder stadium getest werd op chimpansees. In Europa is het verboden om chimpansees te gebruiken voor dierproeven en deze praktijk is eerder uitzondering dan regel in Amerika en de rest van de wereld.”

“In afwachting van meer nieuws over de gezondheidstoestand van de vrijwilligers én de oorzaken van deze tragedie, kunnen we ons momenteel alleen maar afvragen of dit alweer het zoveelste voorbeeld is van het falen van dierproeven om het effect van medicijnen op mensen nauwkeurig en betrouwbaar te kunnen voorspellen.”

“95% van de medicijntesten werkt niet op mensen, ook al waren de resultaten veelbelovend bij dieren. Dit cijfer is alarmerend hoog. De redenen hiervoor zijn veiligheidsoverwegingen, of eenvoudigweg omdat het geneesmiddel niet werkt. Deze cijfers tonen duidelijk aan dat dierproeven niet alleen onethisch zijn, maar ook dat het testen van medicijnen voor mensen op dieren wetenschappelijk onverantwoord is.”

“Het komt gelukkig zelden voor dat vrijwilligers ernstig ziek worden tijdens een klinische Fase 1-studie. Er is echter voldoende bewijs dat experimenten met proefdieren niet werken en we vragen de farmaceutische industrie dan ook met aandrang om op zoek te gaan naar meer vernieuwende en doeltreffende oplossingen om geneesmiddelen te testen.”

GAIA is de Belgische vertegenwoordiger van de ECEAE. Meer info via http://www.eceae.org/ (in het Engels).

Meer nieuwsberichten over:

Teken onze petitie tegen dierproeven voor schoonmaakproducten!

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.