Michel Vandenbosch over de economie van het onverdoofd slachten

Michel Vandenbosch over de economie van het onverdoofd slachten

GAIA informeert
13 augustus 2015

"Het is naïef te geloven dat enkel religieuze aspecten een rol spelen bij de onverzettelijke houding van moslims en orthodoxe joden tegenover het slachten met verdoving", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. "Dat bepaalde leden van de moslimgemeenschap en de joods-orthodoxe gemeenschap financiële belangen hebben in de handel en export van onverdoofd ritueel geslacht vlees is een minder prozaïsche verklaring voor het verzet. Er zijn geen officiële cijfers van de omzet die de halalvleesmarkt oplevert. De Belgische halalindustrie draait een omzet van 1,5 miljard euro. In Frankrijk levert halalvlees de drie belangrijkste moskeeën 0,08 tot 0,1 eurocent per kilo op. Koosjer vlees levert het Franse rabbinaat 1,5 à 2 euro per kilo op."

"De groeiende markt in halalvlees van onverdoofd ritueel geslachte schapen en runderen maakt dat er steeds minder dieren onder verdoving geslacht worden in de slachthuizen, ook als het vlees initieel niet bestemd is voor de halalmarkt. Vleesgrossiers willen zo veel mogelijk vlees aan de man brengen en als de dieren niet verdoofd worden, kunnen ze het vlees niet uitsluitend in de conventionele handel brengen, maar ook als halal exporteren. De niet-moslim gaat ervan uit dat het vlees dat hij of zij koopt van verdoofd geslachte dieren afkomstig is. Niet dus. Wat niet weet, niet deert."

Niet koosjer

"Ik ben het niet eens met Pinkas Kornfeld van het Forum der Joodse Organisaties, volgens wie het probleem zich simpelweg verschuift als er in België een verbod komt op onverdoofd ritueel slachten. Elders ter wereld wordt er hoe dan ook nog onverdoofd ritueel geslacht, aldus Kornfeld, en dan voeren de Belgische joden dat koosjere vlees wel in. Het gaat ‘slechts’ om 300 dieren per jaar die voor de koosjermarkt in ons land geslacht worden. Maar als dat de prijs is die betaald moet worden om in ons land een totaalverbod op onverdoofd slachten te bekomen – en dus om honderdduizenden onverdoofd ritueel geslachte dieren vermijdbaar lijden te besparen – zeg ik: voer gerust dat koosjere vlees in."

"Ook de moslims zouden mordicus zouden weigeren om vlees van verdoofd geslachte dieren te eten. Wel, voer dan het vlees van onverdoofd geslachte dieren gewoon in. Er zijn trouwens al moslimlanden (Maleisië, Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië,...) die halalvlees van verdoofd geslachte dieren invoeren, ook naar België. De voorwaarde daarbij is dat de betrokken dieren met een omkeerbare methode verdoofd werden, want het dier mag volgens de voorschriften van de islam niet sterven door het effect van de verdoving."

Dialoog

"Voor alle duidelijkheid: GAIA staat (nog) steeds open voor dialoog. Maar met wie? Voor elke vertegenwoordiger van de moslimgemeenschap met wie ik gepraat heb, is er altijd wel één die een andere mening heeft en klaagt dat er met hem (haar?) niet is gepraat."

"Een partij als CD&V vindt dan weer dat verdoving kan, zodra de betrokken gemeenschappen verdoving aanvaarden. Dat komt neer op een carte blanche, aangezien die gemeenschappen dan zelf mogen bepalen of en wanneer het hen goed uitkomt. Aangezien het niet te doen is om het verbieden van rituele slachtingen, maar om het vermijden van onnodig dierenleed, komt het de seculiere staat toe om met dat doel wettelijke voorwaarden op te leggen."

"Tot slot: dat onverdoofd slachten de dieren ernstig doet lijden, staat onweerlegbaar vast. Alle Vlaamse verenigingen van dierenartsen veroordelen het als onaanvaardbaar vanwege het dierenleed. Wetenschappers van de Europese Commissie vermeldden in hun rapport uit 2004 dat de halssnede zonder verdoving uitvoeren, pijn veroorzaakt, ook als het dier volgens ‘de regels van de kunst’ gekeeld wordt."

Meer nieuwsberichten over:

Stuur een mail naar de Brusselse Parlementsleden

En overtuig hen om voor het verbod te stemmen

Voor een verbod op onverdoofd slachten in Brussel

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.