Meer ruimte voor een beter welzijn van de kweekkonijnen

Meer ruimte voor een beter welzijn van de kweekkonijnen

Resultaat
24 juli 2020

Tegen 2025 moeten alle kweekkonijnen in professionele kwekerijen gehouden worden in ‘verrijkte parken’ die ruimer zijn en uitgerust zijn met tunnels en knaagmateriaal. Vlaams Dierenminister Ben Weyts heeft beslist om kweekkonijnen een meer natuurlijke omgeving en tot dubbel zoveel ruimte te geven. Op dit ogenblik moeten alleen de vleeskonijnen gehouden worden in ‘verrijkte parken’. De nieuwe minimumnormen voor de huisvesting van kweekkonijnen komen er na overleg met onder andere GAIA, de Boerenbond, de Landsbond en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO).

Er zijn nog 15 grote konijnenkwekerijen in Vlaanderen. Zij huisvesten zo’n vijfhonderdduizend konijnen. Je vind er vleeskonijnen die geslacht worden wanneer ze zo’n drie maanden oud zijn. Daarnaast vind je er ook zogenaamde kweekkonijnen, die langer gehouden worden om vleeskonijnen te produceren.

Tegen 2025 moeten alle kweekkonijnen in professionele kwekerijen verhuizen naar ‘verrijkte parken’ die ruimer zijn en uitgerust zijn met tunnels en knaagmateriaal. Dat is nu vastgelegd in nieuwe minimumnormen. “We nemen hiermee het voortouw binnen Europa”, zegt Weyts.

Nergens zullen kweekkonijnen beter beschermd zijn dan in Vlaanderen, volgens Ann De Greef, directeur van GAIA. "Deze nieuwe normen zijn zeer goed nieuws ook al zouden we natuurlijk liever hebben dat ze sneller in werking zou treden.”

In oppervlakte kunnen deze verrijkte parken tot twee keer zo groot zijn als de huidige huisvesting. Een vrouwelijk kweekkonijn die vandaag over ongeveer 3000 cm² beschikt, zal in de toekomst over een minimale oppervlakte van 6000 cm² beschikken.

Ann De Greef benadrukt nog : “Wij blijven pleiten voor een verbetering van de levensomstandigheden van de konijnen of nog beter dat mensen geen konijnen eten. Gezien de economische context vragen veranderigen ten voordele van de dierenwelzijn altijd veel tijd maar we zijn alvast op de goede weg.*

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.