LIDL laat ze hangen bij de biggen

LIDL laat ze hangen bij de biggen

Resultaat
08 september 2011

Grootwarenhuisketen Lidl zal vanaf 1 januari 2012 geen vlees van gecastreerde biggen meer verkopen. Het nieuws raakte bekend vlak voor GAIA's Onderbroekloze Vrijdag. GAIA roept alle mannen op om vrijdag 9 september zonder onderbroek de deur uit te gaan. Uit solidariteit met de 5 miljoen biggen die elk jaar onverdoofd gecastreerd worden.

Lidl is daarmee, na Colruyt, de tweede grootwarenhuisketen in België. Colruyt verkoopt enkel vlees van gevaccineerde biggen, bij Lidl ligt vanaf 1 januari 2012 alleen maar vlees van intacte beren in de winkelrekken.

GAIA-directeur Ann De Greef: "GAIA had verschillende gesprekken met Lidl. We wisten dat Lidl hard werkte om een diervriendelijke oplossing te vinden voor het probleem. We zijn daarom ook zeer tevreden dat de beslissing nu genomen is om volledig om te schakelen naar een diervriendelijk alternatief."

Het beweegt in de varkenssector

De campage van GAIA kunnen we op zijn zachtst gezegd 'opmerkelijk' noemen. Laat Ze Hangen krijgt internationale aandacht uit Nederland, Duitsland, Italië, Bulgarije, Tsjechië ... Ook vanuit de varkenssector werd er gereageerd op de actie. De sector spreekt van een 'overbodige actie' en laat uitschijnen dat er vanaf 1 januari 2012 een verbod komt op onverdoofde castratie. GAIA wil die misvatting rechtzetten. In tegenstelling tot wat de sector beweert, treedt er vanaf 1 januari 2012 helemaal geen verbod op onverdoofd castreren in werking. Vanaf die datum moeten de biggen verdoving en/of een pijnstiller krijgen. Bovendien gaat het hier om een vrijwillig engagement en geen wettelijk verbod.

Ann De Greef: "In de praktijk zal het erop neerkomen de biggen hooguit een pijnstiller krijgen. Dit is een lapmiddel en geen degelijke oplossing."

Meer nieuwsberichten over:

Voor een verbod van chirurgische biggencastratie in Vlaanderen en de EU

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.