Het leven van een vleeskip: alternatieven met (meer) respect voor dieren

Het leven van een vleeskip: alternatieven met (meer) respect voor dieren

GAIA informeert
13 maart 2018

Voor GAIA is de huidige situatie van de kippenkwekerijen in België een schande. In eerste instantie wijst de dierenrechtenorganisatie de supermarktketens en horecazaken op hun verantwoordelijkheid. Door kippenvlees tegen een steeds lagere prijs aan te bieden, houden ze een systeem dat teert op weerzinwekkend dierenleed in stand.

We vragen dan ook dat de retailers hun huidige aanbod van dieronvriendelijk kippenvlees herzien en alleen nog vlees verkopen van kipvriendelijke(re) systemen. De belachelijk lage prijzen voor kippenvlees behaagt de consument maar het zijn de kippen die uiteindelijk het gelag betalen. Dierenleed wordt niet geproefd en heeft geen smaak. Een eerste stap is trager groeiende rassen gebruiken en minder intensieve kweekprogramma’s toepassen. De onderstaande alternatieven zijn een goed voorbeeld:

  • Kippen gekweekt volgens het sterrensysteem van het Beter Leven keurmerk;
  • Kippen gekweekt volgens de criteria van het Franse Label ‘Label Rouge’;
  • Biologische gekweekte kippen met meer aandacht voor dierenwelzijn.

Meer dierenwelzijn heeft een prijs...

  • De retailers dragen de meerkost die gelinkt is aan vlees van kippen die een beter leven hebben gekregen, zelf. De criteria van het Beter Leven keurmerk met 1 ster zijn een reële verbetering van het leven van de kippen en verminderen het kippenleed.
  • De meerprijs die gelinkt is aan betere leefomstandigheden van de kippen wordt doorgerekend aan de consument.
  • De meerprijs kan ook verdeeld worden tussen de retailer en de consument.
  • De consument kan ook kiezen voor duurdere alternatieven, bij voorkeur vlees van kippen die op een biologische manier gekweekt werden en dus een veel beter leven hebben geleid.
  • Tenslotte kan de consument ook nog altijd kiezen voor Vegetarische alternatieven.
Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.