Lees de nieuwe column van Herman Brusselmans

Lees de nieuwe column van Herman Brusselmans

GAIA informeert
02 mei 2016

Gedachten

Ik eet geen vlees van jonge dieren. Geen lam, geen kalf, geen big. Het is alvast een begin. Je zou argumenten kunnen verzinnen om het doden van oude dieren te verantwoorden, maar dat ook de jongetjes en meisjes in het dierenrijk op een wreedaardige manier worden gemassacreerd, daar kan ik erg woedend om worden. Plus, als oude dieren vermoord worden, moeten ze wel eerst een goed leven aangeboden krijgen. Dat zal natuurlijk nooit voor honderd procent gebeuren.

De meeste mensen zijn enorme klootzakken die er helemaal niks mee inzitten dat wezens met een adem kapotgemaakt worden. Vele mensen zitten er niet eens mee in dat ze elkaar kapotmaken. Ik wind me veel te gemakkelijk op. Ik heb teveel gedachten als: ik koop een honkbalknuppel en ik sla iedereen die zo’n hond of z’n kat acht uur per dag alleen laat, jaren aan een stuk, de kop in. Zelfs eikels die hun slang verwaarlozen haat ik. Ik ben niet dol op slangen, en toch. Slangen eten weerloze muizen en ratten en daarom ben ik niet dol op slangen, hoewel ik ook niet dol ben op muizen en ratten, maar toch.

Ja, die gedachten. Ik stel me dan voor hoe ik in een kippenslachterij tevoorschijn treed, en een kippenslachter in z’n kruis schop. En hem toeschreeuw: ‘Als jij nog ooit één kip slacht, zal ik je weten te vinden, en het einde der tijden zal voor jou nabij zijn.’ Het zijn zinloze gedachten, maar dat houdt me niet tegen om ze door m’n geest te laten razen. Ik denk: kom bij mij, konijntjes en haasjes en egeltjes en caviaatjes en hertjes, en huppel rond op de grootste boerderij ter wereld, die ik gebouwd heb in een hoek van de hemel.

Dierenliefhebbers moeten bij elkaar op de koffie gaan en elkaar verhalen vertellen, over de goede daden die ze hebben verricht en over de angst en de pijn die ze de dierenbeulen toewensen

Ik ben een onnozelaar. Maar ik probeer een hart te hebben. En twee vuisten om te ballen. Gelukkig zijn er de ontelbaren die houden van dieren. Ze knuffelen hun poedel, ze nemen hun guitige kitten op hun warme schoot, ze laten hun varkens ronddollen in de verse modder. Dierenliefhebbers moeten bij elkaar op de koffie gaan en elkaar verhalen vertellen, over de goede daden die ze hebben verricht en over de angst en de pijn die ze de dierenbeulen toewensen. Ik denk er soms aan dat we rond de koffietafel zitten, met miljoenen en miljoenen. Ik zei het al, ik ben een onnozelaar.

Herman Brusselmans is auteur en dierenvriend. Hij schrijft op regelmatige basis columns voor GAIA.

(Foto: Merlijn Doomernik)

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.