Interview met de Belgische schoenenmerken E(x)it en Torfs over hun bontvrije toekomst

Interview met de Belgische schoenenmerken E(x)it en Torfs over hun bontvrije toekomst

GAIA informeert
07 juni 2018

Bont is ook in België een industrie in verval

‘Bont is geen luxeproduct. Het is een industrie van dood en lijden.’ Niemand minder dan Brigitte Bardot sprak enkele jaren geleden die woorden uit. Anno 2018 is de bontindustrie (terecht) in verval. De wereldwijde productie is gedaald en steeds meer befaamde modemerken, denk maar aan Versace, Michael Kors, Armani en Hugo Boss, weigeren nog langer bont in hun collecties te gebruiken. Ook in eigen land kiezen steeds meer winkelketens en modemerken om niet langer dieren te laten lijden en te doden enkel en alleen voor hun vacht. In april van dit jaar ondertekenden de Belgische schoenenmerken Torfs en E(x)it na overleg met GAIA de Fur Free Retailer List (‘het handelaars zonder bont’-programma). En zo wordt de lijst van bewuste modemerken steeds langer. “Bont teert op het leed van pelsdieren en is dus nooit diervriendelijk. Het doden van wilde dieren zoals nertsen enkel voor hun vacht is niet meer van deze tijd: niet voor de consument en gelukkig steeds minder voor de modewereld”, aldus GAIA-directeur Ann De Greef.

Het Belgische schoenenmerk E(x)it levert schoenen aan meer dan 150 winkels in België, heeft twee winkels in eigen beheer en importeert vooral schoenen uit Italië, Spanje of Portugal. Maureen Bossuyt (32) nam onlangs de bedrijfsfakkel over van haar vader en staat aan het hoofd van het schoenenmerk. Gemiddeld verkoopt E(x)it 50.000 schoenen per jaar in ons land – en die zullen dus vanaf de nieuwe wintercollectie allemaal bontvrij zijn. “Ik voel me een beter mens door die keuze”, aldus Maureen Bossuyt, algemeen directeur van E(x)it.

Ook Schoenen Torfs, de familiale winkelketen met maar liefst 75 winkels in België en een webshop, stopt vanaf de wintercollectie 2018 met het gebruik van bont in zijn collecties. “Toen ik meer dan 30 jaar geleden in de schoenenretail begon te werken, waren laarsjes met konijnenbont heel populair”, sprak CEO Wouter Torfs bij de aankondiging van hun bontvrije toekomst. “Dat lijkt vandaag ondenkbaar. Dat stemt mij hoopvol over de evolutie van ons collectief geweten.”

Vanwaar de beslissing om niet langer schoenen te verkopen waar bont in verwerkt zit?

Maureen Bossuyt: “Dat is vooral een ethische beslissing geweest. E(x)it is een echt familiebedrijf en we zijn dierenliefhebbers. Hoewel we per wintercollectie slechts twee à drie modellen met bont verkochten, was het gebruik van bont voor ons ethisch niet langer te verantwoorden. Maar er spelen natuurlijk ook economische redenen mee. Het is immers nog steeds de consument die het aanbod mee bepaalt dus het feit dat de consument steeds minder te maken wil hebben met bont heeft ook geholpen. We gaan wel nog faux fur (imitatiebont, namaakbont, nepbont of kunstbont genoemd – is materiaal dat uiterlijk lijkt op het bont van dieren maar waar geen dier voor gedood is, n.v.d.r.) gebruiken: het ziet er hetzelfde uit, kost minder en nog veel belangrijker: er heeft geen enkel dier voor geleden. Ik kan zeggen dat ik mij een beter mens voel door de beslissing niet langer bont te verkopen.”

Lise Conix (marketing directeur, Torfs): “Wij geloven er bij Torfs in dat mode en ethiek perfect kunnen en moeten samengaan. De keuze om bont te bannen was snel gemaakt. Naast de grote ecologische voetafdruk van bont, zijn de omstandigheden waarin dieren worden gekweekt en geslacht enkel voor hun pels zeer slecht.”

Ik voel me eerlijk gezegd een beter mens nu wij geen bont meer gebruiken in onze collecties. - Maureen Bossuyt -

Merken jullie een evolutie bij de consument als het over bont gaat?

Maureen Bossuyt: “Zeer zeker! De consument wordt terecht steeds kritischer en ethiek wordt steeds belangrijker bij zijn/haar aankoopgedrag. Heel wat mensen weigeren dan ook nog schoenen te kopen als er echt bont in verwerkt zit. Twintig jaar geleden kreeg je zelden de vraag ‘is dat echt bont?’. Die vraagt wordt nu steeds vaker gesteld. Toen het nieuws bekend raakte dat we stopten met de verkoop van bont kregen we ook alleen maar positieve reacties.”

Lise Conix: “Er is steeds minder maatschappelijk draagvlak voor bont en wij kunnen die evolutie alleen maar toejuichen en ondersteunen. Ook van onze klanten kregen we regelmatig de vraag rond het gebruik van bont. We zijn zeer tevreden dat we die vragen nu positief kunnen beantwoorden.”

Stoppen met de verkoop van bont, vraagt dat een grote inspanning?

Maureen Bossuyt: “Absoluut niet. Wij moeten gewoon andere producten inkopen. Natuurlijk zal onze samenwerking met bepaalde leveranciers nu stoppen maar dan is het slechts een kwestie van nieuwe te zoeken. Aan andere bedrijven die twijfelen zeg ik dan ook: gewoon doen! Het is de juiste beslissing."

Lise Conix: “Van al onze schoenen met warme voering bestond nog ongeveer één vierde uit echt bont. Vanaf de wintercollectie 2018 zullen die schoenen allemaal worden vervangen door imitatiebont.”

Naast de grote ecologische voetafdruk van bont, zijn de omstandigheden waarin dieren worden gekweekt en geslacht enkel voor hun pels zeer slecht. - Lise Conix -

Wordt de schoenenindustrie in de toekomst nog diervriendelijker?

Maureen Bossuyt: “De volgende stap zou betekenen het bannen van leer. Ik denk eerlijk gezegd dat de schoenenindustrie daar nu nog niet klaar voor is – er is trouwens ook nog steeds een grote vraag naar leder schoenen. Maar wie weet wat de toekomst brengt.... .”

Lise Conix: “Wij hopen dat de schoenindustrie in de toekomst nog diervriendelijker wordt. Bont bannen was een evidente en eenvoudige keuze, maar het blijft voor ons een nicheproduct. Bij leer ligt dat anders. Een groot aandeel van onze handtassen en schoenen bestaat nog steeds uit leer. Leer is een restproduct van de vleesindustrie en nog 95% van de mensen maken de keuze om vlees te eten. In leer compleet bannen zien we op korte termijn geen haalbare oplossing, maar er kan wel worden gewerkt aan de betere omstandigheden en transparantie binnen de vlees- en leerindustrie. Wij kunnen in ieder geval alleen maar positief zijn over het feit dat het debat al op gang komt.”

Meer lezen

Vlaams nertsenleed anno 2018

In Vlaanderen zijn nog 16 nertskwekerijen actief waar in totaal 160.000 nertsen opgesloten zitten.

Overtuig minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) en de Vlaamse regering

Meer lezen
Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.