Een GAS-boete voor dierenmishandeling?

Een GAS-boete voor dierenmishandeling?

GAIA informeert
27 april 2015

Het aantal meldingen over dierenmishandeling bij de Vlaamse dienst Dierenwelzijn blijft stijgen. In 2014 kwamen er 956 meldingen van mishandeling of verwaarlozing van dieren binnen. Ter vergelijking: in 2010 waren er dat ‘slechts’ 112. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil het probleem aanpakken met GAS-boetes.

De meeste meldingen gaan over een ondermaatse huisvesting en een gebrekkige verzorging van dieren – vooral honden, katten en paarden. Meer dan eens wordt er naar aanleiding van een concreet geval van dierenmishandeling ook een klacht ingediend bij het parket, wat niet betekent dat het altijd tot een rechtszaak komt. Voor parketten is kleine dierenmishandeling immers niet altijd een prioriteit. Dergelijke zaken worden dan ook regelmatig geseponeerd.

Daarom wil Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts dat de lokale besturen zelf meer optreden tegen dierenmishandeling – in het geval van kleine inbreuken – door middel van GAS-boetes. “Direct optreden, dat is het goede signaal”, zei Ben Weyts daarover eind april in het VTM Nieuws. “De lokale politie kan dan onmiddellijk een boete uitschrijven tegen overtreders, zonder dat de hele administratieve mallemolen vanuit Brussel in gang moet worden gezet.”

“Een goed initiatief”, vindt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Op voorwaarde dan wel dat minister Weyts nauwkeurig definieert welke inbreuken er precies in aanmerking voor de nieuwe GAS-boetes, en welke niet. Het kan bijvoorbeeld niet de bedoeling zijn dat invoerders van illegale puppy’s uit Oost-Europa er vanaf komen met een lage GAS-boete, zonder dat ze nog strafrechtelijk vervolgd worden door het parket – en ze dus ongestoord kunnen doorgaan met hun illegale praktijken.”

(Foto: Dawn Vogler / Flickr)

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.