GAIA mee op de bres voor sluiting pelsdierkwekerij Langemark

GAIA mee op de bres voor sluiting pelsdierkwekerij Langemark

GAIA-actie
26 februari 2016

Animal Rights heeft vandaag een protestactie georganiseerd voor de sluiting van de pelsdierkwekerij in Langemark. De dierenrechtenorganisatie bracht tot twee maal toe undercoverbeelden naar buiten van verwaarloosde en gewonde nertsen in de voormalige steenbakkerij. Ook GAIA sloot zich aan bij de actie, samen met dierenrechtenorganisaties Bite Back, Stop Dierenmishandeling en Animaux en Péril. Er werden 100 witte bloemen neergelegd op de plaats van de actie, als teken van hoop voor een spoedig verbod op pelsdierkwekerijen in Vlaanderen.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: "GAIA steunt elke positieve actie die kan leiden tot een verbod op pelsdierkwekerijen in Vlaanderen, naar het goede voorbeeld van Wallonië, Brussel en almaar meer Europese landen. Het grote publiek pikt het duidelijk niet langer dat pelsdieren zo moeten afzien voor de productie van bont, een puur luxeproduct. Het is daarom ongehoord dat Vlaanderen nog steeds 17 pelsdierkwekerijen telt."

Animal Rights bracht zeer recentelijk beelden naar buiten van verwaarloosde en gewonde nertsen in de voormalige steenbakkerij in Langemark. Nadine Lucas, voorzitter Animal Rights: "De undercoverbeelden schetsen een duidelijk beeld van lange rijen van draadgazen kooien met daarin verwaarloosde, gewonde en krijsende nertsen. Niet voor niets hebben al 12.500 mensen de petitie op onze website getekend. Voor ons is de maat vol en wij eisen dan ook de directe sluiting van de pelsdierkwekerij in Langemark." Drie maanden geleden onthulde GAIA ook al videobeelden uit verschillende Vlaamse pelsdierkwekerijen. Die beelden tonen aan dat nertsen zich zwaar neurotisch gedragen in kleine kooien. Van waardige levensomstandigheden kan je bezwaarlijk spreken.

Uitdoofbeleid

De kwekerij in Langemark kreeg eind 2012 nog een milieuvergunning van bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V) om uit te breiden, ondanks het bezwaar dat GAIA daartegen indiende samen met de buurtbewoners. Michel Vandenbosch: "Ook de Raad van State had de toekenning van de milieuvergunning vernietigd, maar minister Schauvliege legde dat indertijd allemaal naast zich neer. Meer nog, de zone van de nertsenkwekerij werd omgetoverd in landbouwgebied om de dieronvriendelijke praktijken te kunnen voortzetten. Het wordt dringend tijd dat aan dit verhaal definitief een einde komt.”

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft al de intentie uitgesproken om een uitdoofbeleid voor pelsdierkwekerijen te realiseren, waarbij er geen nieuwe kwekerijen meer worden toegelaten, en waarbij bestaande kwekerijen op termijn moeten verdwijnen. Maar het ontwerpdecreet van de minister krijgt tot hiertoe tegengas van coalitiepartner Open VLD. Coalitiepartner CD&V dringt nu bij de minister aan op de stopzetting van de nertsenkwekerijen in Vlaanderen, tegen 1 januari 2017, wegens het ontbreken van een maatschappelijk draagvlak.

Bekijk hieronder de undercoverbeelden van Animal Rights uit de pelsdierkwekerij in Langemark, en enkele sfeerbeelden van de gezamenlijke actie met GAIA.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.