GAIA lanceert nieuwe campagne: "Laat nooit jouw hond alleen in de wagen bij warm weer"

GAIA lanceert nieuwe campagne: "Laat nooit jouw hond alleen in de wagen bij warm weer"

GAIA-actie
28 juni 2018

Eind juni lanceerde GAIA in samenwerking met de lokale politie Brussel Hoofdstad en de lokale politie Leuven een nieuwe campagne tegen het achterlaten van honden in de wagen bij warm weer. “Elk jaar sterven honden door nalatigheid van hun baasjes”, aldus GAIA-directeur Ann De Greef. “De auto verandert al snel in een snikhete oven en het dier sterft een langzame en pijnlijke dood. In direct zonlicht loopt de temperatuur in een wagen immers al snel op tot boven de 50°C.”

Het waren de lokale politie van Leuven en Brussel die om 10.30 uur een fictief opsporingsbericht deelden via hun sociale media. “Wie herkent deze mannen?” Via het opsporingsbericht wordt er gezocht naar twee mannen die een autoraam breken. Al snel wordt duidelijk waarom: ze redden een hond die werd achtergelaten in een snikhete wagen. Een levensgevaarlijke situatie voor het dier. Als de buitentemperatuur bijvoorbeeld 21°C is, bereikt de temperatuur in de auto 32°C in slechts 10 minuten, 40°C in 30 minuten en 45°C na een uur. Bij hogere buitentemperaturen versnelt alles: het duurt slechts enkele minuten voordat de auto getransformeerd wordt in een dodelijke oven voor het dier.

Verwittig politie

GAIA-directeur Ann De Greef verduidelijkt de nieuwe campagne: “Het is natuurlijk niet de bedoeling om mensen aan te zetten om te pas en te onpas ramen van auto’s in te slaan. Enkel om mensen te sensibiliseren hun hond niet in de wagen achter te laten wanneer het warm is. Dat gebeurt jammer genoeg nog veel te vaak.” En wat als je een hond alleen in de auto ziet bij warm weer? “Dan verwittig je sowieso altijd eerst de politie en probeer je te achterhalen wie de eigenaar van de wagen is.”

Ook dit nog: honden raken warmte minder gemakkelijk kwijt dan de mens want ze zweten enkel via hun pootjes en snuit. Hun lichaam houdt warmte vast en hierdoor raken ze sneller oververhit.

GAIA bedankt de politie Leuven en Brussel Hoofdstad voor hun medewerking aan de campagne.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.