"Europese instanties willen de wrede bontindustrie legitimeren"

"Europese instanties willen de wrede bontindustrie legitimeren"

GAIA informeert
01 maart 2019

De dierenrechtenorganisatie GAIA verwelkomt het verzet van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) tegen de oprichting van een Europees referentiecentrum over het welzijn van pelsdieren voor de productie van bont. “Het is duidelijk dat het toenemend aantal lidstaten, inmiddels al acht* dat de pelsdierenkweek voor bont heeft verboden, een doorn in het oog is van het Europees Directoraat-Generaal Gezondheid en Voedselveiligheid van de EU. De Europese instanties willen dat proces tegenhouden en de wrede bontindustrie, die steeds meer van zijn pluimen verliest, legitimeren,” zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Zo’n referentiecentrum komt in feite neer op een promotiecentrum voor de bontindustrie."

Intussen lieten de Waalse minister van Dierenwelzijn, Carlo Di Antonio, en zijn Brusselse collega, staatssecretaris Bianca Debaets, GAIA weten dat ze zich net als minister Weyts aansluiten bij Luxemburg, Oostenrijk, Duitsland en Ierland, die zich ook verzetten tegen zo’n Europees referentiecentrum. In Wallonië en het Brussels Gewest is een verbod op de pelsdierkweek voor bontproductie al enkele jaren van kracht. “België moet op de komende Europese Landbouwraad van 18 maart dan ook klare taal spreken tegen dat referentiecentrum”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch, die van de gelegenheid gebruik maakt om de leden van de commissie Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement een pluim te geven. De commissie Dierenwelzijn stemde vandaag unaniem voor het verbod op de kweek van pelsdieren (voor bont) én voor een verbod op dwangvoederen voor foie gras vanaf 2023. Het ontwerpdecreet moet nog wel aan het parlement ter stemming worden voorgelegd.

  • UK-Nederland-Oostenrijk-Tsjechië-Luxemburg-Kroatië-Slovenië-België
Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.