Een EU-Commissaris voor Dierenwelzijn? 70% van Europeanen is voor

Een EU-Commissaris voor Dierenwelzijn? 70% van Europeanen is voor

GAIA informeert
17 november 2021

Een EU-Commissaris voor Dierenwelzijn? 70% van de Europeanen is voor

De cijfers zijn duidelijk: 70% van de EU-burgers wil een Europese Commissaris voor Dierenwelzijn benoemen, zo blijkt uit een internationale enquête die in juni 2021 werd gehouden (zie bijlage onderaan). Leden van het Europees Parlement proberen dit nu op tafel te krijgen.

In juni 2021 vroeg IPSOS aan 3.500 Europese volwassenen tussen 18 en 65 jaar of zij vinden dat er een Europees Commissaris voor Dierenwelzijn moet komen. Het onderzoek werd uitgevoerd in de tien grootste EU-landen, die 81% van de EU-bevolking omvatten: Frankrijk, Duitsland, Polen, Spanje, Italië, België, Nederland, Roemenië, Hongarije en Zweden. In al deze landen vinden 7 van de 10 burgers dat er een Europees Commissaris voor Dierenwelzijn moet komen.

Op dit moment is er geen Europees Commissaris voor Dierenwelzijn en ligt de verantwoordelijkheid voor dierenwelzijn bij de Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid. Sommige landen, zoals België, hebben echter een minister voor dit domein benoemd.

Deze beslissing heeft belangrijke gevolgen gehad: een duidelijke verantwoordelijkheid van de regering voor alle wetgeving in verband met dierenwelzijn, meer transparantie, en de toewijzing van voldoende personele en financiële middelen om concrete antwoorden te geven met betrekking tot dit belangrijke thema.

In maart 2021 lanceerde GAIA, met de steun van meer dan veertig andere dierenrechten- en dierenwelzijnsorganisaties in heel Europa de campagne #EUforAnimals, waarin de Europese instellingen wordt gevraagd dierenwelzijn eindelijk de aandacht te geven die het verdient, door het domein expliciet op te nemen in de functieomschrijving van een EU-commissaris.

De campagne #EUforAnimals heeft al de steun gekregen van meer dan 130.000 burgers en 133 leden van het Europees Parlement.

Handtekeningen verzamelen

Twaalf leden van het Europees Parlement zijn ook begonnen met het verzamelen van handtekeningen om een partijoverschrijdende mondelinge vraag in te dienen ter ondersteuning van de eis. Het proces is opgestart door parlementslid Niels Fuglsang (S&D, Denemarken) en wordt geco-promoot door Sylwia Spurek (Groenen/EFA, Polen), Petras Auštrevičius (Renew, Litouwen), Manuel Bompard (GUE/NGL, Frankrijk), Michal Wiezik (EPP, Slovakije), Emmanouíl Fragkos (ECR, Griekenland), Anja Hazekamp (GUE/NGL, Nederland), Johan Van Overtveldt (ECR, België), Emma Wiesner (Renew, Zweden), Sirpa Pietikäinen (EPP, Finland), Maria Noichl (S&D, Denemarken) en Francisco Guerreiro (Groenen/EFA, Portugal).

"Leden van het Europees Parlement hebben de wil van de EU-burgers vaak goed vertegenwoordigd, om de manier waarop dieren in Europa behandeld worden te verbeteren", aldus Niels Fuglsang, lid van het Europees Parlement. "Het is mijn hoop en die van de andere leden van het Europees Parlement die deze mondelinge vraag mede promoten, dat veel collega's zich bij ons zullen aansluiten en dat de Europese Commissie positief zal reageren op ons voorstel om de titel van mevrouw Kyriakides zo snel mogelijk te veranderen in EU-commissaris voor Gezondheid, voedselveiligheid en dierenwelzijn".

"Uit de enquête blijkt duidelijk dat de eis van de campagne door een grote meerderheid van de EU-burgers wordt gesteund. De EU-Commissie mag niet wachten met het geven van een positief antwoord op een voorstel dat grote en blijvende voordelen voor het dierenwelzijn kan opleveren, zowel op continentaal niveau als daarbuiten. Wij hopen dat commissaris Kyriakides zal besluiten #EUforAnimals te steunen en de eerste EU-Commissaris voor Dierenwelzijn zal worden", voegt Ann De Greef, directeur van GAIA, hieraan toe.

Meer informatie over het initiatief vindt u op de website van de campagne #EUforAnimals

  • pdf

    ipsos_21-031573_gaia_eu_survey_report_v3.pdf

    Download pdf
Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.