Delhaize stopt met de verkoop van (Latijns)-Amerikaans paardenvlees

Delhaize stopt met de verkoop van (Latijns)-Amerikaans paardenvlees

Resultaat
14 juli 2016

Delhaize Groep verkoopt voortaan geen vers vlees of charcuterie meer afkomstig van (Latijns)-Amerikaanse paarden. Vanaf nu ligt er enkel nog Europees paardenvlees in de winkelrekken. Dat meldt de dierenrechtenorganisatie GAIA. In navolging van Lidl, Makro en Colruyt, is Delhaize de vierde winkelketen die in België haar ethische verantwoordelijkheid opneemt en neen zegt tegen deze stinkende handel. Slachtpaarden worden in (Latijns)-Amerika systematisch onderworpen aan talloze mishandelingen, niet alleen voor en tijdens het lange transport naar het slachthuis maar ook in het slachthuis zelf. “De beslissing van Delhaize Groep om zich te beperken tot Europese producenten van paardenvlees, sluit perfect aan bij de vraag van de consument die dierenwelzijn almaar meer ter harte neemt en zich terecht vragen stelt bij het gebrek aan traceerbaarheid van (Latijns)-Amerikaans paardenvlees (de handel in gestolen paarden teelt wierig in Argentinië en Uruguay)”, aldus Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA. “Dit is een belangrijke stap in de goede richting en toont duidelijk dat Delhaize Groep dierenwelzijn ter harte neemt.”

Terwijl LIDL helemaal geen paardenvlees meer verkoopt, vervoegt Delhaize Colruyt en Makro die enkel nog Europees paardenvlees aanbieden. Deze beslissing, die onmiddellijk in voege treedt, is mede het resultaat van verschillende diepgaande onderzoeken van o.a. GAIA ter plaatse, die pijnlijk duidelijk maken dat er in dat deel van de wereld geen belang gehecht wordt aan traceerbaarheid van paardenvlees en dierenwelzijn.

Mishandelde paarden

Sinds 2009 trekt GAIA regelmatig aan de alarmbel. België is een draaischijf in de handel van (Latijns)-Amerikaanse, mishandelde paarden. In 2015 besloot de Europese Commissie de invoer van Mexicaans paardenvlees te verbieden. “De beslissing van Delhaize Groep beantwoordt niet alleen aan onze verzuchtingen maar ook aan de verwachtingen van de consument”, benadrukt Michel Vandenbosch.

Een oproep aan de slechte leerlingen van de klas

GAIA blijft campagne voeren tegen (Latijns)-Amerikaans paardenvlees totdat alle Belgische distributieketens geen paardenvlees meer verkopen van buiten de EU en bijgevolg uit (Latijns)-Amerika. De slechte leerlingen van de klas (Carrefour, Cora, Champion, Intermarché, Match en Beenhouwerij Renmans) zijn heel goed op de hoogte van de wantoestanden ter plaatse maar volharden momenteel in hun onverzettelijkheid en blijven vlees van mishandelde (Latijns)-Amerikaanse paarden aanbieden.

Totdat ook zij zich aansluiten bij de supermarkten die wel het goede voorbeeld geven, zet GAIA haar campagne verder en roept ze het grote publiek op om massaal protestbrieven te versturen.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.